Селяни з Медведівки виявили незаконне злиття відходів з ферми

У селі Медведівка, що на Черкащині, люди потерпають від смороду місцевої свиноферми. Керівники підприємства на зауваження не реагують, тому люди звернулися до різних державних служб.

Про це ідеться в сюжеті Суспільного.

Місцевий житель Євгеній Єрьомін у березні зняв відео, де з водойми, у яку зливають рідкі відходи підприємства, рідина витікала через верх і текла до яру. Це місце місцеві називають «лагуна».

«У лагуну зливають відходи життєдіяльності свиней. Ці відходи всі течуть у яри, ями, до людей. На сьогодні вже не тече, бо вони загорнули. Але ж наслідки ми бачимо: зелені немає, тут повинна рости трава, її немає», — розповів Євгеній Єрьомін.

Гірша ситуація в тих, хто проживає за 100 метрів від підприємства, додала місцева жителька Алла Довгань. З її слів, через прорив «лагуни» з відходами у них вже декілька років засипані криниці. Тому воду їм провели централізовано.

Така проблема у селі вже десять років, пояснив Євгеній Єрьомін. Влада ніяк не реагує, тільки обіцянки з боку керівників про те, що будуть очисні споруди.

«Звертався я у Держспоживслужбу приїжджала була комісія, є акт обстеження цієї ситуації. 19 березня оце коли я побачив, що виливається сюди звідти, викликав я поліцію теж був протокол складений і відправлений на екологію», — розповів Євгеній Єрьомін.

Заяву зареєстрували та внесли до єдиного обліку, розповіла речниця Нацполіції області Наталія Ткачук.

«Неправильне поводження з відходами, є недоліки по контролю за атмосферним повітрям прилеглих територій забудови, яка в селі знаходиться. Зрозуміло що, це не те повітря яким повинно дихати населення Медведівки. Не дотримується санітарна захисна зона перш за все. Для даного підприємства санітарна зона складає 500 метрів, це мінімально. А фактично там набагато менше. Ну це вже дуже точно потрібно поміряти, але разів у 2, 2,5 вона, можливо навіть й 3 не відповідає по своїм цифрам», — сказав Валентин Рибак.

Підприємство обстежили працівники Держпродспоживслужби. Усі порушення керівництво зобов’язане усунути найближчим часом, говорить начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Валентин Рибак.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.