Дві громади Львівщини протестують проти будівництва свиноферми

Керівництво Червоноградської територіальної громади разом із інвесторами вирішили побудувати свиноферму на понад 20 тисяч голів. Однак, таке рішення не сподобалось ні місцевим жителям, ні мешканцям сусідньої Белзької громади. 

Люди переконані, що від такого бізнесу потерпатимуть усі. Адже від ферми смердітиме на кілометри. А відходи забруднюватимуть грунтові води.

Про це пише Перший Західний.

Голова Белзької територіальної громади Оксана Береза занепокоєна. Її рідне село Муроване розташоване неподалік потенційного місця розташування свиноферми. Вона певна, що у разі її побудови, сморід буде нестерпним, а екологія жахлива.

«До села Сибичів від свиноферми 1,5 км, до Мурованого — 2 км. Ми розуміємо, які сполуки дає гній з атмосферним повітрям. Це є аміак, метан, сірководень, вуглекислий газ. Мешканці дуже обурені і хвилюються через своє здоров’я. Крім того, наша громада ще буде мати економічні втрати. Тому, що ті землі, які будуть межувати зі свинофермою, ми вже не зможемо використати в тих цілях, яких захочемо», — каже жінка.

Натомість керівники Червоноградської громади бачать економічну вигоду в будівництві свиноферми. Окрім 200 млн грн. податків, які підприємство буде сплачувати до місцевого бюджету щороку, на фермі можуть працевлаштувати до 250 людей.

Актуально: Проєкт Закону №6504 про службу в ОМС прийнято: що це означає?

Щоб вислухати мешканці і потенційного інвестора свиноферми, в Червоноградській ТГ організували громадські слухання.

«Люди проти побудови вашого свинокомплексу, бо це буде порушення екології. Є водозабір. Вода буде брудна йти в Червоноград», «…Якщо ви поставите той свинокомплекс на 20 тисяч свиней — яка вода буде в місті?» — висловлювали на слуханнях своє обурення місцеві мешканці.

Мешканці категоричні: жодного свинарника у межах Червоноградської громади не буде.

«Ми живемо й так в екологічно несприятливій зоні. Нас оточують шахти, очисні споруди, від якої й так запах йде до нас. Тому ми боїмось, що нас візьмуть в таке кільце, якщо збудують цю свиноферму», — говорить місцева жителька Мар’яна Кастран.

Бізнесмен Юрій Лящук переконує, що успішно побудував уже 4 таких свиноферми. У потенційну четверту, в Червоноградській громаді, готовий вкласти пів мільярда гривень. Він пояснює, що такі об’єкти безпечні для людей і навколишнього середовища.

«Ми розробили генплан, який є згідно з всіма нормами і відповідає державній екологічній службі», — сказав Юрій Лящук.

Представники інвестора зазначили, що до найближчого села від свинарника — 2,1 км. Однак, в громаді такі аргументи бізнесменів не сприйняли. Кажуть, інвестор має здобувати авторитет конструктивним діалогом, а не образами. Остаточно визначити, чи буде свинарник в Червоноградській громаді, мають на найближчій сесії.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.