Окупація свинокомплексу на Харківщині знищила понад 60 тисяч тварин

До початку повномасштабного вторгнення рф на двох фермах комплексу, у селищі Чкаловському та селі Іванівці, що на Харківщині, було близько 70 тис. свиней, а на момент деокупації їх кількість скоротилася вдесятеро — до 7 тисяч. Наразі працівники агрокомбінату відновлюють роботу.

Про це повідомляє Суспільне.

За словами гендиректора «Слобожанського» Дениса Прокопця, у березні на ферму прийшли російські військові: вони приїжджали на вантажівках, вибивали двері, заходили до сараїв, розстрілювали тварин та забирали туші собі. Нині тут — уламки снарядів, останки мертвих тварин та розбиті приміщення.

«З травня до вересня біля агрокомплексу точилися бої. У вересні ЗСУ звільнили селище, до цього підприємство майже не працювало. Через брак води та корму, хвороб та обстрілів тварини гинули», — ідеться у повідомленні.

Також зазначається, майже всі 6,5 тис. га орендованих земель, на яких працівники агрокомбінату вирощували зерно, заміновані. Урожай із них зібрати не змогли, а комбікормовий завод зруйновано. Росіяни забрали звідси обладнання, викрали 19 машин. Ці збитки підрахували — приблизно на 12 млн гривень.

Суму загальної шкоди продовжують підраховувати. Приблизно виходить близько 560 млн. гривень, без урахування коштів на відновлення.

Підприємство готує позови до міжнародних судів, щоб отримати грошову компенсацію від рф. Наразі на агрокомбінаті відновлюється робота. Наприкінці січня тут очікується перше потомство.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.