Перший в Україні кооперативний молокозавод збудують на Львівщині

У селі Утішків на Львівщині розпочалося будівництво першого в країні кооперативного молокозаводу. Його власниками стане об’єднання сільськогосподарських молочних кооперативів.

Про це інформує Agropolit.com.

Профінансувати проект погодився канадський уряд, який реалізує в Україні програму «Розвиток молочного бізнесу» та допомагає відкривати сімейні молочні ферми. 

Близько 22 млн грн на будівництво виділив уряд Канади, решту інвестицій в об’єкт вкладуть самі фермери. 

Наразі на ділянці площею 3 га, де розташовуватиметься об’єкт, почали підготовку до закладання фундаменту.

Планується, що власний молокозавод допоможе вирішити проблему низької закупівельної ціни на молоко, на яку постійно нарікають селяни. Скооперувавшись, дрібні фермери та середні господарства після його запуску зможуть самостійно визначати ціну молока та впливати на якість готової продукції.

Майбутня потужність — 25 т переробленого молока на добу. З нього на заводі вироблятимуть фасоване пастеризоване молоко, кефір, йогурт, масло, сметану та кисломолочний сир, у подальшому розглядають можливість запустити лінії твердих сирів та іншої продукції.

«Виробники молока постачатимуть власну сировину на власний завод, це буде замкнений ланцюжок від виробника молока до виробництва готової продукції. Важливим є те, що фермери матимуть контроль над переробкою молока, виробничим процесом, логістикою, розподілом дивідендів тощо. Нині, коли селяни здають молоко на завод, двері перед ними зачиняються і жодного впливу на подальший процес постачальники не мають», — розповів координатор проекту Андрій Бліновський.

Будівництвом заводу займається ТОВ «Набіл» зі статутним капіталом у 12 млн грн, який заснували чотири сільськогосподарські кооперативи.

 

До складу кооперативів входять молочні фермерські господарства здебільшого зі Львівщини, по одному господарству є з Тернопільщини та Івано-Франківщини. Запустити завод мають навесні 2022 року, на ньому будуть працевлаштовані до 30 людей.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.