Громади укрупнюють старостинські округи до 500 мешканців

Громади протягом останніх кількох місяців оптимізують раніше створені старостинські округи.

Адже відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост» від 14 липня 2021 р. № 1638-IX) старостинський округ утворюється відповідною сільською, селищною, міською радою у складі одного або декількох населених пунктів (крім адмінцентру тергромади), на території якого (яких) проживає не менше 500 жителів, пише IBuhgalter.net.

«При утворенні старостинських округів враховуються історичні, природні, етнічні, культурні та інші чинники, що впливають на соціально-економічний розвиток таких старостинських округів та відповідної територіальної громади», — сказано в повідомленні.

Отже, експерти припускають, якщо старостинські округи відповідають заявленій чисельності (500 жителів), то переглядати їх межі не потрібно. Відповідно, не потрібно проводити у таких округах вибори старост за результатами громадського обговорення (слухань, зборів, консультацій). 

«А от якщо наразі в старостинських округах налічується менше 500 жителів, межі таких округів доведеться переглянути, відповідно, провести у таких округах вибори старост за результатами громадського обговорення (слухань, зборів, консультацій)», — свідчать фахівці.

У випадку, коли в результаті такого перегляду зменшиться кількість округів, можливо, постане питання щодо скорочення старост. Тобто йдеться про звільнення у зв’язку зі скороченням штату і чисельності на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП з попередженням за два місяці та виплатою вихідної допомоги.

Проте, є й інші думки. Так, на виконання прикінцевих та перехідних положень коментованого Закону треба переглянути всі округи та вибори старост за результатами громадського обговорення (слухань, зборів, консультацій) слід провести в усіх округах. Втім, це питання обговорюють у Мінрегіоні.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.