Кооператив з Полтавщини відкрив цех з переробки меду

Сільськогосподарський кооператив «Свій до свого» з Полтавської громади відкрив цех із переробки продуктів бджільництва.

 Це перший цех із переробки продуктів бджільництва, який відкрив сільгоспкооператив, повідомляє Kurkul.com. 

«Розвиток галузі бджільництва на Полтавщині є одним із пріоритетних. Область щороку виробляє більше 3 тисяч тонн меду. П’ять племінних пасік працюють над розведенням бджіл української степової породи. Новітнє обладнання допоможе оптимізувати процес та полегшити роботу бджолярів», — каже заступник начальника Полтавської ОВА Володимир Когут.

Кооператив був створений у 2020 році, наразі до нього входять 8 учасників.

«Це жіночий кооператив. Жінки-пасічниці об’єдналися для подолання спільних проблем. Загалом у нас близько 300 бджолосімей. Також є племінна пасіка. Залежно від сезону отримуємо від 3 до 5 тонн меду», — розповіла Тетяна Сенчук, голова кооперативу.

У цеху є камера для декристалізації меду, обладнання для фасування продукції в різні ємності, приготування крем-меду. Також є сушильні шафи, які використовуватимуть для сушіння прополісу та фруктів. Їх використовуватимуть під час виготовлення крем-меду.

Наразі у кооперативі працюють над отриманням сертифікації та реєстрацією виробничих потужностей. Також налагоджують канали збуту.

У планах кооперативу збільшити кількість учасників, розширити цех, відповідно й виробничі потужності та виготовляти продукцію на експорт. Облаштування цеху стало можливим завдяки участі жінок у програмі підтримки кооперативів проєкту «WeProsper».

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.