Ветеран з Хмельниччини виготовляє авторську кераміку

У селі Григорівка на Хмельниччині вже 13 років працює авторська гончарня. Засновник — Микола Величко, за спеціальністю вчитель фізкультури, виготовив тисячі авторських горнят, тарілок та іншого посуду. 

Ще до російсько-української війни він анонсував амбітний проєкт: виготовити 10 тис чашок, а на зароблені кошти побудувати в селі артрезиденцію.

Про роботу майстерні пише Економічна правда.

До 2011 року Микола працював журналістом. Після цього деякий час був фотографом-фрилансером, знімав весілля та робив світлини для рекламних агенцій. У 2022 році майстер мобілізувався в Збройні Сили, а вже влітку 2023 року він повернувся з фронту і знову взявся за роботу. Планує не лише приймати туристів, а й займатися реабілітацією ветеранів.

Спеціальну глину для виготовлення кераміки майстер купує у Слов’янську на Донеччині та змішує її з місцевими глинами, щоб була локальна складова.

Готовий посуд Микола покриває поливами, які згодом перетворюються на скло. Поливи майстер виготовляє самостійно. 

«Це авторські поливи, які використовують західні майстри і для приготування яких потрібно знати хімію. Я адаптував рецепти до матеріалів, доступних в Україні. До війни в нас був значно ширший асортимент таких матеріалів, а зараз замовляю переважно за кордоном — у Німеччині та США», — зізнається майстер.

У майстерні Величка є чотири печі для випалювання кераміки, обладнання для замішування глини та електричний гончарний круг. Коли почалися регулярні вимкнення електроенергії, той придбав потужний генератор.

Раніше майстер випалював кераміку в печі на дровах, зараз — в електропечах, вони тримають стабільну температуру і дають прогнозований результат.

У створення майстерні чоловік інвестував пів мільйона гривень. Майже все обладнання для роботи купував за власні кошти. Лише на придбання гончарного круга виграв грант від одного з фондів, який допомагає мікробізнесу.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.