Фермер з Межівської громади понад 40 років вирощує нутрій

Житель Межівської громади Дніпропетровської області Андрій Меркулов понад 40 років займається розведенням нутрій. Чоловік розповідає, що тримали тварин батьки, а він допомагав. Згодом почав розводити самостійно.

Наразі у господарстві Андрія стабільно близько 30 особин нутрій. Нових самців він бере щороку, передає Суспільне.

Чоловік каже, вирощує тварин для родини.

«Чисте м’ясо без всіляких преміксів, комбікормів. Просто подобається родині це м’ясо, та й доглядати не важко. Їдять вони майже все, окрім деяких трав, як люцерна чи лобода. Хіба тільки зів'ялі можна. А так все їдять. Багато, хто тримає на сухих кормах, але я радив би саме кашу і соковиті плоди», — каже він.

Зазвичай нутрій розводять для хутра або м’яса. Родина Андрія полюбляє саме їхнє м’ясо, готують його у різний спосіб.

«За 12 місяців тушка виходить від 5 до 6 кг. Раніше у мене були, ті що там 12 кг, але його треба тримати роки два. Нутрія тушкована з овочами у нас дуже йде і копчене м’ясо нутрії. М'ясо без смаку. Тобто виразного смаку, як баранина там чи свинина немає. Вважається, що дієтичне м’ясо», — каже Андрій.

Починати розведення нутрій треба з облаштування умов, розповідає чоловік. Андрій радить обирати вольєри — приблизно три на три метри родині нутрій вистачить.

«З нуля в першу чергу треба зробити вольєри, не клітки. Залізні з бетонною підлогою і навісом вольєри. І тоді вже формувати сім’ю. Купити спочатку самок, вони наберуть вагу, а потім підібрати самця і тоді, як родину буде сформовано, чекати на потомство», — пояснює він.

За словами Андрія нутрій можна залишати в вольєрах на вулиці і взимку, головне підстилати сухе сіно. Однак вагітних та молодих нутрій у холодну пору варто тримати в закритих приміщеннях, наприклад в сараї.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.