На Івано-Франківщині дівчина займається вівчарством

Дівчина з с. Молодятин Івано-Франківської обл. вже 7 років займається вівчарством.

Це захоплення вона відкрила в собі коли на 18-річчя отримала подарунок від вівчаря із Молодятина Василя Стефурака — чотирьох овець.

Про це пише Суспільне. Карпати

«Він купив мені тоді чотири вівці та сказав: «Хочеш  — пробуй». І я захотіла. Для мене це було, не знаю, першим кроком, щоб здійснити свою мрію»,  — каже дівчина.

З того часу Василь і Уляна спільно займаються вівчарством. Односельці давно вважають, що вони — пара, проте Уляна каже, що їх поєднує спільний бізнес.

«Багато людей, батьки казали: «Навіщо тобі це? Ти — молода дівчина, тобі треба жити і жити, а ти закрилася з худобою». Мені це завжди подобалося, я себе знайшла у цьому», — розповідає Уляна Сулятицька.

Цьогоріч отара вівчарів налічує понад 300 овець і 50 кіз із козенятами. 60 тварин належать Уляні.

«Не бачу проблеми у тому, що дівчина може стати вівчарем. Але вівчар — це той, хто може дати отарі раду. Пастух і вівчар — це різні речі. Пасти вівці може кожен, зараз электропастух пасе. А от бути повноцінним вівчарем, щоб ти міг запустити отару від барана, від народження, від ягняти, прийняти роди, здоїти вівцю, вколоти, накласти гіпс, якщо треба, зашити рану, обробити, знати ветеринарію. І повністю, увесь рік, упорядковувати отару, аби отара розвивалася, а не здихала. Ось це — вівчар», — розповідає голова Асоціації вівчарів України Василь Стефурак.

Обов’язки між собою вівчарі ділять. Вона займається випасом і доглядом, він бере на себе збут і фізично складнішу роботу. Проте Уляна каже, якщо знати як, то і тендітна дівчина без особливих труднощів переверне 120 кг барана.

«Для мене це — звичайна річ — прийняти пологи у вівці чи у кози. Бувало таке, що і в лісі народжували ягнят і козенят. Я носила їх за собою в сумці, на руках», — говорить дівчина-вівчар.

Звичайно, фізично це — трохи важко. Десь треба і води наносити, наприклад, взимку, десь треба трави принести, накосить. 

Десь треба копачі ті самі в електропастуху забити. Це — фізично важко. Але, якщо пристосуватися і знайти вихід, то можна все зробити. Українська дівчина може все.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.