Житель села Войнилів розводить бджіл карпатської породи

У селі Войнилів, що на Івано-Франківщині, Ярослав Муха разом із дружиною та сином займається виведенням бджіл карпатської породи. У власній лабораторії чоловік проводить штучне запліднення маток карпатської бджоли за допомогою спеціального обладнання.

Про це стало відомо з сюжету Суспільного.

За словами Ярослава, бджола карпатської породи — унікальна. Вона вилітає на медозбір у ті періоди, коли інші бджоли цього не роблять, має довший хоботок і бере нектар у квіток із дуже низьким вмістом цукру. Крім того, комаха довго працює, поїдає небагато меду, добре переносить хвороби й холод.

«За часи Радянського Союзу карпатські бджоли були знищені, тому що завозилося багато різних популяцій бджіл, порід. Відбувалося виродження нашої чистої карпатської бджоли. Тож я собі поставив за мету знайти більш наближену до тої, якою карпатська бджола була раніше, зберегти її та покращити», — говорить бджоляр.

Процес виведення комахи триває роками. Основна матковивідна робота відбувається на пасіці, де розміщені вулики, які для бджіл чоловік змайстрував самотужки.

«У них живуть по дві сімейки. Одна — це сімейка-донор, а друга — сімейка-вихователька. З донора ми беремо рамочки з розплодом — підсилюємо виховательку, яка виховує уже личинки, з яких виходитимуть бджолині матки», — розповідає Ярослав Муха.

Бджолину матку, відібрану з нуклеусного вулика, готують до операції. Її присипляють наркозом, кладуть у спеціальну пробірку і під мікроскопом запліднюють вісьмома мікролітрами сперми. Після цього бджолу поміщають в інкубатор приблизно на одну-дві години, щоб витримати в нормальних температурних умовах. І потім вона вже повертається до тих бджіл, серед яких виховувалася.

«Для селекції я утримую місцевих бджіл, але «доливаю кров» чистої карпатки, яку знаходжу високо в горах», — розповідає Ярослав Муха.

Також у господарстві Ярослава Мухи є вулики, яким — понад 100 років. Вони, за його словами, змайстровані зі смереки й значно важчі за сучасні.

Є в господарстві бджоляра і нуклеусний парк — у вуликах, що входять до нього, бджолосім’ї ціле літо готують маток до парування з трутнем.

Аби знайти потрібних для селекції бджіл, Ярослав їздить в експедиції у гірські райони Івано-Франківщини.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.