Пенсіонери з Волині три сотки городу засаджують помідорами

У селі Руда, що на Волині, проживають Тетяна Володимирівна і Григорій Олександрович Лемешуки. На трьох сотках городу подружжя висаджує та вирощує кілька сотень рослин помідорів — червоні, жовті, рожеві, помаранчеві, зелені, і навіть чорні, які за кольором близькі до баклажанів.

Про це пише Волинська служба новин.

Помідорами у Руді подружжя займається вже давно. Зазвичай висаджують по кілька сотень стебел сорока різних сортів. Останні кілька років навіть продають: навесні розсаду, влітку — врожай.

«Щоправда, продаємо не заради прибутку, а для того, щоб повернути витрати на вирощування. Значну частину просто роздаємо: доньці, сестрі, родичам, сусідам, свасі. Та й самі споживаємо багато томатів і продуктів з них: консервуємо, томатний сік, кетчуп, аджика тощо», — каже жінка.

Для підживлення овочів використовують компост — його готують у спеціальних ящиках, куди складають різноманітні рослинні відходи — те, що люди зазвичай викидають або спалюють.

«На стадії розсади, яку тільки пересадили, проводимо обробіток препаратами від стресу, а далі вирощуємо за звичною схемою. Щоб плоди наливалися і мали гарну цукристість, слід додавати калієву селітру: або по листу, або підливати, а на початку росту ще треба додавати кальцієву селітру (столова ложка на 10 л, і підливати по 1 л під кущ) — тоді не буде вершинної гнилі», — каже господиня.

Також Тетяна Володимирівна зауважила, свої томати старається обробляти біопрепаратами, вони цілком безпечні: вже через дві години після обприскування плоди можна споживати.

«Зокрема, досить ефективним є препарат фітоспорин. «Хімію» стараємося не використовувати — її вже пускаємо у хід, якщо через різку зміну погодних умов, наприклад, похолодання, затяжні дощі є загроза рослинам. В такому разі помідори не вибираємо протягом 12 днів», — додала господиня.

Жінка розповідає, що у своєму хобі вона далеко не самотня. Регулярно спілкується, переймаючи чийсь досвід і передаючи свій, з однодумцями у соцмережах. Дуже багато допомагає чоловік Григорій Олександрович. Посівний матеріал беруть у селекціонерів. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.