Чортків є лідером із пошуку міст-партнерів за кордоном — Шматько

Протягом попереднього року Чортківська міська громада на Тернопільщині в особі міського голови Володимира Шматька підписала 6 угод із зарубіжними муніципалітетами про побратимство.

На стадії підписання наразі угоди ще з дев’яти зарубіжними містами.  Також громада веде перемовини з 12 містами. Отож, невдовзі Чортківська громада матиме міста-побратими майже в 20 країнах світу.

Про це розповів Володимир Шматько, міський голова Чорткова, під час Форуму «Децентралізація 2023. Законодавчий порядок денний в умовах війни», організований Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України спільно з ГО «ДЕСПРО» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», пише Децентралізація.

«Ми повинні все зробити, щоб стати повноправним членом європейської спільноти. Ми хочемо ментально інтегруватися у європейську спільноту, навчитися заробляти для наших міст кошти. Прагнемо від них не гуманітарної допомоги. Пріоритетами такого партнерства є обмін досвідом та реалізація спільних проектів», — сказав Володимир Шматько.

За словами Володимира Шматька, зарубіжні партнери хочуть дізнатися про антикризовий менеджмент. Голови міст із інших країн зазвичай запитували про антикризові рішення, комунікацію з державними органами влади, співпрацю з партнерами. 

Володимир Шматько також поділився інформацією, яким чином Чортківська громада шукає міста-побратими.

«Прошу голів громад звертатися до наших посольств. Комунікація через посольства дає дуже хороший результат. Наприклад, Посольство України в Латвії допомогло знайти нам побратима — латвійське місто Талсі. Ми також пишемо листи муніципалітетам і до нас пишуть листи. І українці, які багато років за кордоном — це найкращі амбасадори України», — порадив Володимир Шматько.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.