Бджоляр з Луганщини відновлює пасіку на Дніпропетровщині

Пасіка Романа Бурджанадзе залишилася у тимчасовій окупації на Луганщині. Чоловік виїхав з окупованої території на Дніпропетровщину та відновив справу з нуля.

Вдома Бурджанадзе п’ять років розвивав промислову пасіку, вона налічувала 200 вуликів і приносила стабільний дохід.

Про це повідомляє Проєкт USAID «Економічна підтримка України».   

Через повномасштабне вторгнення рф в Україну чоловік з родиною на початку березня змушений був залишити домівку та улюблену справу. На другий день війни пасіка опинилася в окупації, туди не було доступу, тож забрати із собою бджоляр нічого не міг.

«Переїхавши до Дніпропетровщини, Бурджанадзе за допомогою фахівців проєкту USAID підготував бізнес-план і отримав грант від держави за програмою Єробота на 250 тис. грн. Ці гроші він витратив на придбання деревини для вуликів, рамок, іншого інвентаря, закупівлю бджолопакетів. Також він взяв на роботу двох переселенців»,  — ідеться у повідомленні. 

Луганський пасічник почав знайомитися з місцевими бджолярами, розпитувати, де придбати якісну вощину. Не знайшовши такої в регіоні, подав заявку на грант від Данської ради у справах біженців та отримав 15 тисяч евро на закупівлю обладнання для виробництва вощини. Його виготовляє виробник з Харківщини, чий завод постраждав через обстріли російських військ, його потужності частково зруйновані, але замовлення від Романа взяли в роботу і зараз готують лінію для виробництва вощини.

Зараз чоловік готує нові вулики, в які навесні планує заселити бджолосім’ї.

Днями Роман подав заявку до Межеріцької громади, що на Дніпропетровщині, на придбання приміщення (цеху) через аукціон. У цьому цеху планує облаштувати виробництво вощини.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.