Український виробник екопаперу побудує власний завод

Український екостартап Releaf Paper, що розробив технологію виробництва паперу з опалого листя, залучив 2,5 млн євро гранту від Єврокомісії на будівництво власної фабрики.

Про це ідеться на офіційній Facebook-сторінці проекту Releaf Paper.

«Releaf стартап зібрав €2,5 млн від Європейської комісії. Ми подали на комісію проект пілотної виробничої лінії целюлози з волокон опалого листя, яка вироблятиме сировину за унікальною технологією, розробленою та запатентованою компанією», — ідеться у повідомленні.

Технологію винайшов Валентин Фречка, який на той час був 17-річним школярем із Закарпаття. Два роки тому він створив компанію з партнером Андрієм Варцабою. Зараз у команді десятеро людей.

Будівництво власної фабрики оцінюють у 3,5 мільйона євро. Із них 2,5 мільйона — грант, отриманий за програмою EIC Accelerator 2022 від Єврокомісії. Ще один мільйон планують залучити як позику в одному із французьких банків.

Додатково стартап отримав рекомендації на подальші інвестиції від Єврокомісії на ще дві фабрики загальною сумою щонайменше 8 мільйонів євро. Їх мають схвалити окремо.

Будівництво фабрики почнеться у квітні 2023 року. Як місце розташування розглядають Францію, Фінляндію та Україну. Ймовірні локації для ще двох виробництв — Німеччина та Польща.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.