На Полтавщині школярі створили екологічний проект

Випускники Білицької ЗОШ № 1 Полтавської області запропонували ідею вирішення однієї з найбільших проблем громади — утилізації опалого листя без шкоди для довкілля. 

Автор проекту «Біогумус — гарант чистого довкілля» одинадцятикласник Олександр Савченко говорить, односельці спалюють сухостій і органічні відходи просто надворі. Цей смог небезпечний для інших мешканців.

Про це стало відомо від інтернет-видання Полтавщина.

«Ми запропонували використовувати опале листя як біогумус — добриво для рослин та продуктів, які вирощуємо у теплиці. Разом з однокласниками розробили презентацію і подали на участь в конкурсі «Підйом». Ми дуже радіємо, що серед десятків інших класних проектів наш отримав перемогу та фінансування від «Астарти», — ділиться школяр.

Розробляти проект учням допомогла вчителька біології Раїса Коваленко, яка торік була керівником пришкільного гуртка «Юний Європеєць». Тоді й розпочали вивчати вермерство — розведення каліфорнійського хробака з метою отримання прибутку.

«Наш проект заслуговує на увагу громад усієї України. Біогумус, який виробляють каліфорнійські черв’яки — безцінне добриво, яке допоможе врятувати наші чорноземи. Як результат — кращі врожаї та екологічно чисті продукти», — пояснює Раїса Коваленко.

Для реалізації учнівської ініціативи було закуплено 4 родини каліфорнійського хробака, який перероблятиме відходи у біогумус. Також потурбувалися про необхідний інвентар: ящики для грунту, сапи, лопати, лійки, бочки для води.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.