Єдиний державний реєстр виноробів України планують запустити у 2025 році

Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт про Про виноград та продукти виноградарства (№9139). Після ухвалення закону та набуття ним чинності профільне законодавство буде приведене у відповідність із нормами ЄС.

Очікується, єдиний державний реєстр виноробів України частково запрацює у 2025 році.

Детальніше про це розповів Володимир Печко, голова ГО «УКРСАДВИНПРОМ» спеціально для Agropolit.com.

«Цей закон переводить українське виноробство на рейки європейського виноробного стандарту. Він також спрощує рух українського вина у Європу. Законопроект 9139 про виноградарство входить до пакету євроінтеграційних. Закон передбачає кілька основних нововведень для ринку», — розповів Володимир. 

За його словами, створення Єдиного державного реєстру виноробів включатиме інформацію про виробників виноробної продукції, кількість у них виноградних ділянок, сорти вирощуваного винограду, обсяг зібраного врожаю, щоб була прослідковуваність від «виноградного грона до конкретної пляшки з вином на полиці. 

«Заводам-переробникам заборонять купувати виноград у тих виробників, яких нема є у виноградарському кадастрі», — зауважив Володимир Печко.

Також Володимир зауважив, система контролю від «виноградного грона до пляшки» лякає тих виробників українського вина, які мають проблеми із легальністю походження сировини.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.