За тонну органічного амаранту в Україні готові платити 50 тис грн — експерт

Сезон амаранту у 2024 році обіцяє відкритись з вигідною ціною. Органічний амарант можна буде продати за ціною 50 000 грн/т, товарне насіння амаранту до 30 000 грн/т.

Україна планує збільшити площі під культуру, оскільки запити на сировину на порядок перевищують можливості їх задовольнити.

Про це розповів Олександр Дуда, голова у Громадська організація «Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції».

«В новий сезон вирощування амаранту ми входимо з гарною новиною для фермерів — підіймаємо закупівельні ціни на товарне насіння амаранту до 30 000 грн/т з ПДВ», — розповів Дуда.

Протягом 2020-2023 років фермери стабільно реалізовували насіння амаранту по 25 000 грн/т, це дозволило втримати реалізаційні ціни для вітчизняних переробних підприємств і забезпечити їх сировиною в повному обсязі. 

Як зазначається, середня врожайність насіння амаранту сортів Харківський-1, Лєра на природньому агрофоні становить 12 ц/га, із листовим підживленням та внесенням по 30-50 кг д.р. N, P — до 26 ц/га. 

Орієнтир для пожнивних посівів амаранту сорту Ультра на природньому агрофоні — 8 ц/га.

За словами Олександра Дуди, наразі є сталий попит на українське товарне насіння амаранту. Україна стала поважним і бажаним гравцем на європейському ринку. Запити на сировину на порядок перевищують можливості їх задовольнити.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.