Родина переселенців розвиває сирну справу на Полтавщині

Родина Блонських вимушено евакуювались із Луганщини ще у 2015 році. Зараз проживають у селі Вовнянка на Полтавщині та розвивають власну справу. Родина тримає близько 100 кіз, з яких 40 є дійними. З молока виготовляють п'ять видів крафтового сиру без штучних домішок.

Про це повідомили у Полтавській ОВА.

Після переїзду на Полтавщину родина придбала будинок на останні гроші.

«Саме започаткування власної справи було за рахунок першого гранту. Він був для внутрішньо переміщених осіб. Ми подали заявку. Був захист у Полтаві. Комісія повірила в нашу справу. Нам надали цей грант», — згадує Марина Блонська.

Родина розповідає, виробляли сири, що визрівали 3, 6, 9, 12 місяців. Формат пармезану. 

«Нині виробляємо молоді сири, чисто козині. А тверді, чи екстратверді — це суміші. Коров’яче молоко ми докуповуємо. Наразі екстратверді сири ми не виробляємо, бо наше сирне сховище перетворилося з лютого 2022-го на сімейне бомбосховище», — зазначає Олександр Блонський.

Також родина створила куточок зеленого сільського туризму «Садиба родини Блонських». Приймають екскурсії, облаштували дегустаційну залу, проводять майстер-класи. У майбутньому родина планує відновити виробництво твердих витриманих сирів та розвивати зелений туризм.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.