У селі Неморож родина виготовляє два десятки крафтових сирів

У селі Неморож, що на Черкащині, Олександр та Лариса Фесенки майже 7 років тому започаткували крафтовий сирний бізнес «Family Cheese». 

Подружжя виробляє понад двадцять позицій сирів, серед них — унікальні й рідкісні для Черкаського регіону: лабне, халумі, белпер кналле, а ще чеддер, песто й гауду. 

Про це пише регіональне видання 18000.

Першими у сироварні з’явилися напівтвердий сир гауда, м’який — рікотта і вершкове масло. Саме на них було розраховане встановлене обладнання.

«Думка робити свої сири виникла у 2016 році. Я бачив кілька сироварень у західних регіонах України, коли був там у відрядженнях. Ідея зробити щось невелике, сімейне, де можна виробляти цікаву й натуральну продукцію, стала нам до вподоби, — розповідає Олександр.  

Такожу вже під час повномасштабного вторгнення, підприємство отримало грантові кошти у сумі 100 тис. грн, які родина інвестувала у закупівлю спеціального обладнання для масштабування свого виробництва, зокрема виготовлення морозива.

Нині майстри пропонують покупцю до двадцяти позицій твердого й м’якого сиру, а ще масло, вершки, кисломолочний і плавлений сир, сироватку. 

«Заквасні культури ми купуємо в постачальників в Україні, користуємося двома — це голландський і французький. За кордоном готують закваску, а сюди в офіційні представництва її постачають», — каже сировар. 

Крім того, черкащани готують сири дієтичного харчування. Йдеться про гауду, що містить 35 %  жиру, знежирений кисломолочний сир і м’який десертний сир рікотта, що виготовляють із сироватки. Унікальність останнього у тому, що в сироватці залишаються білки, незамінні для крові людини, а їхнє засвоєння в організмі сягає майже 99 %. 

Починали бізнес утрьох разом із оператором котельні. Нині у штаті — сім працівників, а подружжя тепер займається організаційними питаннями закупівлі й постачання сировини, продажу продукції, логістики.

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.