На Житомирщині родина Скопець вирощує 14 сортів батату

Вже чотири роки поспіль  у селі Суємці, що на Житомирщині, родина Скопець вирощують батат. Починали із п’яти сортів, а у цьому сезоні вже мають 14 і наступного року запланували додати ще, передає видання Times.zt.ua.

Поки чоловік Лариси  несе службу в лавах ЗСУ, основні процеси доводиться виконувати самотужки, також допомагає донька, 75-річні батьки, біля будинку яких і розташована земельна ділянка.

«Урожай збираємо в жовтні, а вже в січні готуємося до нового сезону: батат (здорові бульби без пошкоджень) висаджуємо у спеціальні ящики з ґрунтом і піском, періодично поливаємо, але надлишок вологи може спровокувати гниття», — каже Лариса.

Крапельного поливу господарі не мають, тож коли нестача природніх опадів, доводиться поливати вручну.  Батат зовсім не боїться колорадських жуків, але його їсть дротянка, слимаки й миші, каже Лариса.

«Ми не вносимо додаткових добрив, використовуємо лише перегній.  Батат за кілька місяців дуже сильно розростається, утворюючи на поверхні суцільний зелений килим. Ще одна особливість — коренеплоди так само можуть розміщуватися під землею дуже хаотично і зазнаватимуть пошкоджень при механічному зборі урожаю, тому доводиться копати все вручну», — ділиться господиня.

За словами Лариси, з кінця серпня смакують молодий батат, але на продаж, зберігання і розведення копають у жовтні, потрібно встигнути до морозів. 

Цьогоріч родина встановили ціну 90 грн/кг. Мінімальне замовлення – від 3 кг.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.