Садівник з Рівненщини отримав три гранти на горіхову справу

Фермер з Рівненщини Вадим Бортник отримав грант від держави на вирощування горіхового саду і заснування власної справи. 

У перспективі, як планує чоловік, продаватиме фундук, заправлений медом. Аби досягти мети — подав ще одну заявку на заснування промислової пасіки. І цей грант знову виграв. Тож на рахунку чоловіка три успішні історії стартапів.

Про це повідомляється в сюжеті телеканалу «ITV media group». 

На околиці села Велика Омеляна господар висадив один з перших експериментальних садів фундука, поставив за мету розширити свій бізнес. Завдяки зусиллям і наполегливості фермера на господарстві невдовзі буде створено близько 12 нових робочих місць.

Темна латка у полі край села — різні сорти фундука. Як розповідає фермер Вадим Бортник, свою плантацію він висадив 4 роки тому на орендованій землі пайовиків. Доки горіховий сад дозріває і набирається сил, власник не гає часу — подає проєкти на гранти під вирощування різних стортів і культур. Один з них — з розвитку власного саду та теплиць, дає можливість отримати понад 700 тисяч від держави.

«Усі сорти — української селекції, пристосовані до місцевих ґрунтово-кліматичних умов. Обробку від шкідників і хвороб проводимо біологічними засобами. Конюшина, висаджена між рядами фундуків, є механічним способом боротьби з бур'янами. Договір з власниками земельних паїв я уклав строком на 15 років. У планах — розширити плантації до двох десятків гектарів», — розповів фермер.

Масштабний збір врожаю фундука в господарстві очікують наступного 5 за посадженням року. Як розповідає фермер-садовод, кондитерські фабрики та крафтові пекарні — перші серед їхніх майбутніх клієнтів.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.