На Одещині кухар відроджує виробництво традиційних спецій Бессарабії

Шеф-кухар з Одеси Андрій Величко став засновником проєкту «Бессарабські спеції», у якому об'єднав десятки локальних фермерів, які бережно вирощують овочі для майбутніх спецій.

Наразі до бренду «Бессарабських спецій» входять шість компонентів: ікорна сіль, мірудія, чубриця, гюзум, копчена паприка та яскрава сіль. До кожного набору додається буклет з описом та порадами: що і з чим можна використовувати.

Про це розповідає проєкт ШоТам.

«Ікорна сіль — це нетрадиційна бессарабська спеція, я вигадав її сам. Виготовляю двічі на рік – восени та навесні, коли починається сезон коропа і знімається заборона на вилов риби. Свіжу мʼяту ми також привозимо з Бессарабії, а ось обробляємо та сушимо — у власному ресторані», — розповідає чоловік.

Ресторан «Провінція», що у селі Маяки, Андрій Величко разом з командою створили з нуля, відкрили та взяли в управління. Водночас він є бренд-шефом у цьому проєкті. 

«Ресторан працює лише в літній сезон, а розташований на березі невеликого озера. Там є будиночки для туристів, аби зупинитися на ніч і зустріти світанок на озері, і плюс — колоритна місцева їжа з бессарабських продуктів. Це саме локальна кухня»,  — додав Андрій.

Іінгредієнти для спецій чоловік вирощує не сам. Наприклад, паприку купує у бессарабських жінок, зачасту у бабусь. Навесні, коли люди висаджують перець, вони домовляються про співпрацю. Тоді господарі вирощують, а Андрій все це у них купує та продаю через «Бессарабські спеції». 

«Я дуже хочу, аби через 3-5 років бессарабська паприка стала так саме впізнаваною як і бренд угорської паприки чи кампотського чорного перцю. Щоб їх більше виробляли і, звичайно, більше підробляли – так завжди! Але хочеться, щоб про них дізналося якомога більше людей з різних частин України та світу»,  — ділиться Андрій Величко.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.