Село Хорохорин на Волині виживає за рахунок полуниці

Вирощуванням полуниці (суниці садової) зайняте майже все село Хорохорин Торчинської громади Луцького району: із 200 дворів «не при ділі» лише 20-30 хат, де живуть старші люди. Але вони здають свою землю в оренду під полуницю і теж одержують дохід. Хорохорин за останні кілька років став «полуничною столицею» Волині, пише Волинська Служба Новин.

Перші маленькі плантації полуниці в селі почали закладати так звані заробітчани, які їздили на роботу в Польшу. Нині ж у селі та на його околицях вирощують близько 300 га полуниці.

Майже вся полуниця, яку вирощують у Хорохорині, сорту «Мармелада» — це велика ягода з кисло-солодким смаком, яка добре переносить транспортування на великі відстані. Третина полуниці — інших сортів.

Ціна полуниці з Хорохорина коливається в межах 100 грн/кг.

«У розпал сезону збираємо по 100 т полуниці на день. На початку сезону у кожного дозрівають сотні кілограмів на день, а під кінець — по дві-три тонни», — кажуть селяни.

Урожай зазвичай збирають самі і реалізують на місцевих ринках чи продають переробним компаніям. Також запрошують роздрібних покупців і туристів приїжджати в село, рвати полуницю самостійно — так готові продавати її удвічі дешевше.

У Хорохорин багато людей прибувають на роботу, також тут працевлаштовують переселенців.

Селяни в Хорохорині настільки досягли успіху у своїй справі, що навіть проводять семінари та конференції для охочих зайнятися ягідним бізнесом. Але головне, як кажуть, у селі тепер працює кожен мешканець, тому тут немає ні крадіжок, ні п'яниць — пити місцевим просто ніколи.

Полуниця в ящику

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.