20 січня Бізнес у селі

В Україні зросте ціна на дрова — думка

Завдяки справедливій системі біржових аукціонів, в середньому вартість продуктів деревини від державних лісгоспів зросла на 35% (з історично максимальним підвищенням ціни на 602%). Це дозволило державним лісгоспам отримати майже 2 млрд грн додаткового доходу у другому півріччі 2021 року, повідомляє Українська енергетична біржа.

В Україні з липня 2021 року було запроваджено нові стандарти біржової торгівлі, водночас державні лісгоспи перейшли до реалізації ресурсу виключно на ліцензованих біржах.

«Для ринку деревини 2021 рік став періодом позитивних трансформацій. Галузь, яка довгий час залишалася «сірою» зоною економіки, стала зразком впровадження прозорих правил роботи. Ефект від реформи відчули всі учасники ринку — як державні лісгоспи, які отримують рекордні прибутки, так і покупці ресурсу, що тепер працюють за єдиними, зрозумілими правилами», — відзначив Костянтин Шевчук, заступник гендиректора УЕБ 

Зазначається, на Українській енергетичній біржі за 2021 рік реалізовано 3,14 млн куб. м деревини загальною вартістю 7,91 млрд грн. 

Читайте також: