Осіння стрижка овець дає якіснішу вовну — досвід

Фермер Василь Стефурак закінчив осінню стрижку овець. Тварин потрібно стригти двічі на рік — навесні та восени. Осіння вовна є дорожчою, ніж весняна. 

Про досвід вівчарства пише Суспільне.

Майже 200 овець та 20 кіз живе у прикарпатського вівчаря Василя Стефурака. Тварин він розводить у селі Молодятин Коломийського району.

Своїх овець чоловік, зазвичай, стриже ножицями. Та зараз, каже, часто вовну зістригають машинками. На стрижку однієї тварини ножицями потрібно приблизно 30 хвилин.

«Стрижка починається з паху. Тут, де пах, відгортаєш і починаєш. Стрижеться все від себе, щоб бачити, як ти стрижеш. Ножиці підвертаєш догори», — розповідає вівчар.

Для більш зручної роботи з вівцею, ноги тварини зв'язують, щоб та не брикалась і не заважала стрижці. Досвід показує, з великого барана можна отримати до 5 кг вовни. З вівці — 3,5 кг.

«Баранчик меринос австрійський. Якщо подивитися на нього, то шерсть йде до мікрона. Чим ця вовна добра? Це так званий Merino wool, в цілому світі — це найдорожча вовна, яка буває. Грубошерстна шерсть наших овець не має ціни, а ця — у великому попиті», —  каже Василь Стефурак.

Досвідчений вівчар зазначає, що якість вовни на пряму залежить від умов тримання овець та їх породи. Якщо за твариною добре доглядати, то вовна — густа і набита. Важливо, щоб вівці мали волю та випасалися. По завершенню стрижки вовну везуть мити у Яворів.  І вже тільки чистий матеріал вівчар продає.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.