В Україні законопроєктом 9161 планують вивести молочників з тіні

Народні депутати зареєстрували 3 ключові законопроєкти молочної реформи, які передбачають зниження цін на молочні продукти, а також створюють нові механізми для розвитку галузі.

Про це повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Мова йде про такі законопроекти: 

  • «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких законів України щодо запровадження внеску на галузеве фінансування програм просування молочної продукції» (№9163)
  • «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо запровадження внеску на галузеве фінансування програм просування молочної продукції» (№9162)
  • «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зниження ставки податку на додану вартість для молока і молочної продукції» (№ 9161) — має на меті знизити ставку ПДВ на молоко та молочні продукти до 10%. 

«Важливість законопроекту 9161 також полягає і в зменшенні тіньового виробництва та продажу молочних продуктів, яке становить значну частину від продаж. Виробники молочних продуктів, які не сплачують податки, з прийняттям цього закону втратять частину свого прибутку. А в балансі легальних виробників нічого не зміниться, оскільки зниження ціни компенсується зниженням суми ПДВ. Цей досвід дуже розповсюджений в країнах ЄС, які останнім часом знизили ставку ПДВ до 0% на всі харчові продукти та сировину для них», — зазначив Микола Сольський, Міністр аграрної політики та продовольства України.

Зазначається, механізм запрацює лише тоді, коли самі гравці ринку через свої репрезентативні організації виробників та переробників молока приймуть рішення про створення міжгалузевого об’єднання.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.