Як відстояти своє право на реєстрацію землі через суд: досвід

[Цей матеріал публікуємо на основі збірки «Успішні справи надання безоплатної правової допомоги: ЗЕМЕЛЬНІ КЕЙСИ» — зібрання вдалих прикладів надання безоплатної правової допомоги, що ілюструють ті чи інші випадки, коли люди отримали змогу захистити свої права за допомогою юристів системи надання БПД та адвокатів, що з нею співпрацюють. Тема — захист прав у сфері земельних відносин.]

До Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася пані Маргарита. 

У спадок від матері їй з сестрою дісталася частина земельної ділянки, другу частину цієї ж ділянки вони викупили в іншого співвласника. 

Земельну ділянку вони розділили на дві частини й подали до нотаріуса заяву, якою визначили, яка з поділених ділянок кому дістанеться. Сестра успішно зареєструвала право власності на свою земельну ділянку, а сама пані Маргарита – ні.

Реєстратор вказав причину відмови: з поданих документів не вбачається підстава набуття права власності на земельну ділянку, яка підлягає реєстрації. 

Читайте також Фермер не платить оренду за землю: як отримати свої гроші

Для підготовки позову до суду з метою оскарження відмови державного реєстратора щодо реєстрації права власності на земельну ділянку було призначено юристку Зоряну Світлицьку

У позовній заяві до суду фахівчиня Луцького місцевого центру просила визнати протиправним та скасувати рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно про відмову у державній реєстрації права власності на земельну ділянку та зобов’язати орган реєстрації повторно розглянути заяву.

Заяву мотивовано тим, що державний реєстратор ухвалив рішення про відмову, яке не містить вичерпного переліку обставин, що стали підставою для його прийняття, з відповідним обґрунтуванням їх застосування. 

Крім того, він не вказав, яких саме документів недостатньо, котрі б надавали можливість встановити набуття, зміну або припинення речових прав на спірне нерухоме майно та їх обтяження, та чому ці обставини не можна встановити з поданих документів.

За результатами розгляду справи суд дійшов висновку, що обставини, покладені державним реєстратором в основу прийняття оскаржуваного у даній справі рішення, не знайшли свого підтвердження.

Обґрунтованості застосування обраної підстави відмови у державній реєстрації відповідач не довів.

Таким чином, позов було задоволено, а орган реєстрації зобов’язано повторно розглянути заяву клієнтки про реєстрацію права власності на земельну ділянку. 

Судова справа № 140/1585/21.

Збірка про успішні земельні справи

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.