Сільрада хотіла зменшити площу присадибної ділянки

До відділу Бородянського бюро правової допомоги (Вишневський місцевий центр з надання БВПД) звернулася пані Світлана.

Жінка розповіла, що її матері у 2005 році сільрада передала у власність земельну ділянку для обслуговування будинку та господарських споруд площею 0,24 га. У 2020 році мати померла і не встигла за життя закінчити приватизацію цієї земельної ділянки.

Отримавши у спадщину будинок з господарськими спорудами, пані Світлана подала до сільської ради заяву про надання їй дозволу на виготовлення проєктної документації із землеустрою на земельну ділянку.

Але сільрада видала дозвіл на складання технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки для обслуговування спадкового будинку площею 0,14 га замість 0,24 га.

Для захисту прав пані Світлани було призначено представника — адвокатку Ларису Тищенко, яка співпрацює з системою БПД. Адвокатка склала позов до сільської ради, в якому просила визнати рішення сільської ради в частині площі земельної ділянки протиправним.

Відповідно до ч. 2 ст. 120 Земельного кодексу України, якщо житловий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об’єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому самому обсязі, що були у попереднього землекористувача.

Відповідно до ч. 1 ст. 155 Земельного кодексу України, у разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

Оскільки, як встановлено судом, до пані Світлани на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом перейшло право власності на житловий будинок, то до неї відповідно до положень ст. 120 Земельного кодексу України перейшло і право користування земельною ділянкою, на якій він розміщений, — площею 0,24 га, що була передана спадкодавиці у власність рішенням сільської ради у 2005 році в межах фактичного користування.

Таким чином, суд дійшов до думки, що оскаржуване рішення сільської ради 2020 року про надання позивачці дозволу на складання технічної документації із землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність в меншому розмірі, ніж перейшла в її користування, винесене всупереч законодавству України та порушує права позивачки на отримання у власність земельної ділянки, якою вона користується.

Позов пані Світлани до сільської ради суд задовольнив та визнав рішення сесії сільської ради протиправним та таким, що підлягає скасуванню.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.