Іван Слободяник про роль Всеукраїнської асоціації громад у підтримці місцевого самоврядування в час війни

Російське повномасштабне вторгнення поставило перед українськими громадами безпрецедентні виклики. Органам місцевого самоврядування довелося оперативно реагувати на нові умови, забезпечуючи життєдіяльність територій та надаючи допомогу постраждалим. 

Як місцеві громади долають ці виклики? Яку роль у цьому відіграє Всеукраїнська асоціація громад? Відповіді на ці питання ви знайдете в нашому інтерв’ю з головою Асоціації Іваном Слободяником.

Zemliak.com: Скільки зараз членів у Всеукраїнській асоціації громад? Які плани на майбутнє в цьому контексті?

Іван Слободяник: Наразі Асоціація об'єднує 913 сільські, селищні та міські ради. 

Як відомо, внаслідок реформи 2015-2020 рр. в Україні утворено 1 469 громад. Таким чином, членами нашої Асоціації є майже дві третини українських ОМС. 

Більше того, ВАГ об'єднує понад 80% сільських та сільсько-міських громад. Тобто ми захищаємо інтереси і працюємо для більшості сільського населення України, яке мешкає в громадах-членах ВАГ.

У подальшому, звичайно ж, маємо плани розширювати членство і залучити ще більше сільських і міських громад.

Zemliak.com: Що отримує громада від членства в Асоціації?

Іван Слободяник: Насамперед, членство в Асоціації — це не лише про підтримку громад, обмін досвідом, успішними кейсами, це також про представлення та захист інтересів цих громад.

На базі ВАГ працює 16 комітетів за різними напрямами діяльності ОМС. Комітети є інструментом колективної експертизи членів ВАГ, вони допомагають формувати позицію ВАГ щодо законодавчих актів, ініціюють зміни до законодавчої бази, виробляють рекомендації для членів асоціації.

Власне, на за засіданнях комітетів ми обговорюємо нагальні питання, аналізуємо та висуваємо пропозиції до певних законів, які стосуються діяльності ОМС. Таким чином, наші члени можуть впливати на рішення влади, вносити корективи, які враховують інтереси громад.

Окремим напрямом діяльності Експертного простору ВАГ є консультаційна, юридична та інформаційна підтримка громад.

ВАГ співпрацює з профільними комітетами ВР України, центральними та регіональними органами виконавчої влади, асоціаціями, міжнародними організаціями, представляючи та захищаючи інтереси територіальних громад.

Zemliak.com: Що потрібно, аби стати і потім бути членом Асоціації?

Іван Слободяник: Подати заявку і бути небайдужим до долі громади. 

Zemliak.com: Як співвідноситься політична складова із роботою ВАГ? Чи є якісь обмеження? Наприклад, чи співпрацює ВАГ із головами, які були обрані від нині заборонених в Україні політичних партій?

Іван Слободяник: Всеукраїнська асоціація громад співпрацює з профільними комітетами ВР України, центральними та регіональними органами виконавчої влади, асоціаціями, міжнародними організаціями, представляючи та захищаючи інтереси територіальних громад. 

Ми співпрацюємо також з чинними народними депутатами, які впроваджують реформи задля розвитку громад. 

З нині забороненими політичними партіями Асоціація не співпрацює і не планує.

Zemliak.com: Як формується порядок денний у роботі ВАГ? Як управлінці приймають рішення стосовно реалізації місії, візії, цілей?

Іван Слободяник: Порядок денний формується з огляду на актуальні проблеми країни, законодавчі ініціативи народних депутатів Верховної Ради. 

Ми завжди оперативно реагуємо на питання та проблеми, які ставлять громади. Для цього ми постійно ведемо з ними комунікацію. 

Zemliak.com: Які адвокаційні кампанії реалізує ВАГ нині?

Іван Слободяник: Асоціація веде адвокаційні кампанії стосовно таких питань: адміністрування податку на майно і передача цих функцій органам місцевого самоврядування, правовий статус старост у період дії воєнного стану; зміцнення ресурсної бази територіальних громад, що є основою для їхнього економічного благополуччя (питання аквакультури, лісових ресурсів тощо). 

Окрім того, ВАГ включена в розробку законодавчих ініціатив у частині використання вільних залишків коштів місцевих бюджетів з огляду на актуальні потреби громад, розвиток співробітництва територіальних громад, використання бюджетних коштів на потреби ЗСУ. 

Також серед актуальних питань реформа профільної освіти.

Zemliak.com: Які проєкти є у ВАГ? Хто та яким чином забезпечують їхню реалізацію?

Іван Слободяник: У Всеукраїнської асоціації громад нині є кілька проєктів, які реалізуємо спільно з партнерами: програма підтримки продовольчої безпеки «Згуртовані громади», проєкт «Громада — ветеранам», проєкт «Реагування на нагальні гуманітарні потреби найбільш вразливого населення України», а також «Інституційна та політична реформа для малого сільського господарства» (IPRSA).

Zemliak.com: Про проєкт «Згуртовані громади» багато чули. Розкажіть про його особливості. 

Іван Слободяник: Всеукраїнська асоціація громад за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) з перших днів повномасштабного вторгнення росії до України успішно реалізує «Програму підтримки продовольчої безпеки «Згуртовані громади».

Цей проєкт об’єднав навколо себе міста і села, благодійні фонди та міжнародних донорів, українські компанії та волонтерів довкола спільної мети – допомогти постраждалим від війни громадам вистояти, відновитися та розвиватися попри надскладні умови.

Багато громад буквально опинилися на межі гуманітарної та економічної кризи. Люди потребували найнеобхіднішого — їжі, ліків, засобів гігієни тощо. Саме тому для забезпечення життєдіяльності громад та підтримки їхніх мешканців ми надавали підтримку громадам через логістику товарів першої необхідності.

«Згуртовані громади» — це масштабний проєкт, який включає декілька складових, серед яких — логістика та «Насіння Перемоги» 

У рамках проєкту «Згуртовані громади» займаємось перевезенням критично необхідних товарів для жителів прифронтових, деокупованих громад та вимушених переселенців, а також матеріально-технічних ресурсів для відновлення та підтримки закладів критичної інфраструктури та дрібних агровиробників.

Згуртовані громади

А от «Насіння Перемоги» — це організація своєчасної, прозорої доставки та роздачі насіння від міжнародних компаній, завдяки чому жителі громад вирощують овочі на своїх присадибних ділянках та забезпечують продовольчу безпеку своїх сімей та громад. 

У межах проєкту доставлено понад 2 270 т вантажів. Зокрема, в межах ініціативи «Насіння перемоги» доставлено та роздано 1 230 т насіння, з яких 20,5 т —  це насіння овочів.

Отримали допомогу понад 500 000 осіб, із них 77 000 ВПО, зокрема:

  • 273 300 домогосподарств отримали насіння овочів
  • 1764 фермерів отримали насіння кукурудзи, ріпаку, соняшнику
  • 123 фермера отримали сорбент

Здійснено більше 255 перевезень та відправлено понад 2200 посилок. Допомогу доставлено майже у 1000 громад.

Донорами стали:

  • майже 100 громад;
  • понад 20 організацій, з яких 10 насіннєвих компаній.

Zemliak.com: А що передбачає проєкт ВАГ «Громади — ветеранам»? 

Іван Слободяник: Повномасштабна війна з росією виводить ветеранську тематику на перший план – для ОМС робота з ветеранами та їхніми родинами стає одним з найважливіших і найскладніших напрямів діяльності.

На сьогодні в Україні зареєстровано 1,2 млн ветеранів, а після завершення війни, включно з членами родини, їх кількість зросте не менш як до 5-6 млн осіб.

Усвідомлюючи масштаб та гостроту проблеми, наприкінці 2023 року ВАГ розпочала реалізацію проєкту «Реінтеграція ветеранів: від дієвих рішень для громад — до ефективної національної політики» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Мета проєкту — підвищити поінформованість і фаховість голів громад та фахівців ОМС у питаннях реінтеграції ветеранів/ветеранок та підтримки їхніх родин, започаткувати і розвинути ветеранський напрям діяльності ВАГ.

У межах проєкту утворено Комітет ВАГ з питань ветеранів. Також відбуваються інформаційні заходи: онлайн — із охопленням понад 500 органів місцевого самоврядування, а також очні, у яких візьмуть участь понад 200 голів громад. Навчання з питань реінтеграції ветеранів та ветеранок, підтримки їхніх сімей пройде не менш як 100 фахівців органів місцевого самоврядування.

Успішний досвід 11 пілотних громад буде зібрано, проаналізовано і рекомендовано як для впровадження іншими громадами.

Громада ветеранам

Zemliak.com: Які проєкти Асоціація громад реалізує із Міжнародною організацією з міграції  та IPRSA?

Іван Слободяник: Проєкт «Реагування на нагальні гуманітарні потреби найбільш вразливого населення України» спрямований на задоволення нагальних гуманітарних потреб найбільш вразливих верств населення в України, зокрема у Сумській та Харківській області. 

Спільно з Міжнародною організацією з міграції (International Organization for Migration, IOM) надавалась допомога у вигляді засобів до існування для 802 домогосподарств в сільських територіях, що постраждали від війни. 

А от проєкт ЄС «Інституційна та політична реформа для малого сільського господарства» (IPRSA) в межах проєкту «Україна та приєднання до ЄС: Сільське господарство та розвиток сільських територій» передбачав проведення тренінгів посадовим особам, які формують політики, з метою надання необхідних знань та розуміння щодо спільної аграрної політики та розвитку сільських територій ЄС.

Учасники отримали конкретні інструменти та знання для покращення ситуації в сільських громадах та розвитку дрібного сільського господарства.

Zemliak.com: Із якими ще організаціями та в яких напрямках співпрацює ВАГ?

Іван Слободяник: ВАГ є почесним членом Європейської асоціації ELARD (Європейська асоціація LEADER для сільського розвитку). Членами ELARD є 29 національних об’єднань — це понад 2500 місцевих груп дії у 24 країнах ЄС та у 5 країнах-кандидатах в члени ЄС.

ВАГ є членом Європейського альянсу сільських громад (ERCA). Виконавчий директор ВАГ Іван Слободяник є членом правління ERCA від України.

ВАГ відкрила представництво в Брюсселі у Комітеті Регіонів ЄС.  

Правлінням ВАГ ухвалене рішення щодо членства в Раді європейських муніципалітетів та регіонів (CEMR). На черзі практичні заходи з набуття членства.

Zemliak.com: Із якими проблемами найчастіше стикаються нині громади — члени Асоціації? Які варіанти рішень уже є чи будуть у майбутньому?

Іван Слободяник:  Ми перебуваємо на постійному зв'язку.

Головна проблема — це високий ступінь навантаженості функціями держави, з якими громадам на місцях треба справлятися.

Zemliak.com: Щиро дякуємо за детальне пояснення та розмову! Успіхів у подальшій роботі Асоціації!

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.