Затоплені села півдня України: як живуть люди після російського теракту на Каховській ГЕС

Після того, як зранку 6 червня росіяни підірвали дамбу на Каховській ГЕС, вода з Каховського водосховища пішла вниз по Дніпру до моря. 

За повідомленнями українських рятувальників, через це в зоні підтоплення опинилися до 100 сіл на правому і лівому березі Дніпра.

Станом на другу декаду червня затопленими залишаються кілька десятків сіл у Херсонській та Миколаївській областях. 

Важливо, що багато з цих населених пунктів розташовані  на тимчасово окупованому російською армією лівобережжі і люди позбавлені там можливості евакуюватися чи отримати будь-яку гуманітарну допомогу.

Читайте також Нова хвиля переселенців через теракт на Каховській ГЕС: чек-лист громадам для зустрічі постраждалих

Ми на Zemliak.com зібрали коротко інформацію про те, які села підтопило через російський теракт на Каховській ГЕС.

Афанасіївка

Це село в Миколаївській області, яке з трьох боків оточене заплавами й озерцями. Біля Афанасіївки протікає Інгулець.

Після підриву росіянами греблі Каховської ГЕС село фактично перетворилося в «острів». Вода піднялась у всіх водоймах на 3-4 м, оточила Афанасіївку, затопивши більше 70 будинків. 

Щоб добратися до села, треба перейти вбрід. Донедавна і це було неможливо — вода стояла ще дуже високо, люди перебиралися човнами чи понтоном.

Білогрудове

Білогрудове́ — це село в Голопристанській міській громаді Скадовського району Херсонської області. Населення становило 293 особи.

Білозерка

Білозе́рка — селище міського типу, центр Білозерської селищної об'єднаної територіальної громади, колишній адміністративний центр Білозерського району Херсонської області в Україні.

Бургунка 

Василівка 

Вода з річки Інгулець почала виходити з берегів увечері 7 червня. До ранку наступного дня двір місцевої мешканки села Василівка Валентини (Миколаївська область) вже був у воді.

"Дуже швидко почала прибувати, ми побачили, коли з вулиці почала заходити вода, десь о 22:30, ми нічого не змогли вдіяти. Якби нам сказали, що вода поступає. Це тиждень тут кисло все", — говорить жінка.

Станом на середину червня почала відходити вода. Місцеві жителі повертаються до своїх будинків, які були затоплені протягом тижня.

Велика та Мала Кардашинка

У селах Велика та Мала Кардашинка станом на другу декаду червня рівень води тримається на рівні близько 1 м на шести вулицях.

Велика Кардашинка затоплена орієнтовно на 35%, кількість зруйнованих будинків — орієнтовно 20%. Проводиться вивезення трупів загиблих тварин, але лише в тих районах, де можливий доступ.

Виноградне

Виноградне — селище в Чулаківській сільській громаді Скадовського району Херсонської області. Населення становило 24 особи.

Затполене село Виноградне на Херсонщині

Геройське 

Дорога в районі села Геройське пов'язувала півострів з материком. Станом на вечір 7 червня дорогу до тимчасово окупованого Кінбурнського півострова на Миколаївщині повністю затопило. Дістатися до Кінбурнського півострова наземним транспортом неможливо.

Кінбурнська коса

Дачі 

Тут на північ від Олешок розташовані дачні кооперативи. Вони одними з перших пішли під воду.

Дар’ївка

Дар’ївка розташована за 20 км від Херсона. У селі, через яке протікає річка Інгулець, проживає близько 2 тисяч людей. Після підриву росіянами Каховської ГЕС частина домоволодінь зазнали підтоплення і тепер потребують відновлення, а є й такі, зі слів місцевих, які вода зруйнувала повністю. 

«У нас просіла вся підлога, роботи багато. 30 років працювали, будували все своїми руками, а за 2 дні залишились біля розбитого корита”, — каже жителька села Елла.

Затоплене село Дар'ївка

Дніпряни 

Дніпря́ни (до 1946 року — Британи) — селище міського типу в Новокаховській міській громаді Каховського району Херсонської області.

Донедавна проживали більше 4,2 тис. осіб. З 26 лютого 2022 року Дніпряни окуповані військами російської федераці

Узбережжя Дніпра в Дніпрянах

Іванівка

Іва́нівка — село в Дар'ївській сільській громаді Херсонського району Херсонської області. Було зареєстровано 725 осіб.

Дніпро в Іванівці

Кохани

У тимчасово окупованому росіянами селі Кохани на Херсонщині навіть через тиждень після підриву ГЕС люди все ще не мали доступу до власних будинків через високий рівень води. Згодом вода почала спадати, але дібратися до домоволодінь усе ще досить складно.

Кохани́ — село в Голопристанській міській громаді Скадовського району Херсонської області. Населення становило 348 осіб. Із лютого 2022 року село перебуває в російській окупації.

Село Кохани

Корсунка

У Корсунці після підриву греблі вода піднімалася на 3 м.

Село Корсунка 

Кринки

Село Кринки розташоване на лівому, поки окупованому березі Дніпра нижче правого берега.

«На це неможливо дивитися... Ідуть колони селян, які біжать із їхнього повністю затопленого села.... У цьому селі знаходиться музей Остапа Вишні, який теж затопило», — розповіла співачка NAVKA, чоловік якої військовослужбовець і поділився кадрами затопленого села.

Львове

Льво́ве — село в Бериславському районі Херсонської області на березі річки Дніпро, неподалік від її гирла. За останніми даними, населення становило 2565 осіб.

Краєвиди села Львове над Дніпром

Микільське 

Село Микільске розташоване недалеко від автомобільної траси з Херсону і автомобільного кільця після дар'ївського моста через річку Інгулець. Беспосередньо село розташоване на лівому березі Інгульця, який на околицях села зливається в одне русло з правим мілководним рукавом Дніпра (що тягнеться від Понятівки), а згодом, біля села Садового, впадає в основне русло Дніпра.

Село Микільське

Миколаївка

Микола́ївка — село в Рубанівській сільській громаді Каховського району Херсонської області. Населення становило 757 осіб.

Нечаєве

Село Нечаєве знаходиться поблизу Олешок на тимчасово окупованій частині Херсонської області.

Новотягинка 

Новотяги́нка — село в Дар'ївській сільській громаді Херсонського району Херсонської області. Близько 20 років тому тут проживали 692 осіб.

Вид із села Новотягинка

Одрадокам’янка

Одрадока́м'янка (Відрадокам'янка) — село в Бериславському районі Херсонської області. Населення, за офіційними даними, становило 2285 осіб. 

Одрадокам'янка

Ольгівка

О́льгівка — село в Бериславському районі Херсонської області. Входить до  Тягинської територіальної громади. Населення становило 1266 осіб.

Село у Тягинській громаді

Понятівка

Поняті́вка — село в Дар'ївській сільській громаді Херсонського району Херсонської області. Населення становило 1110 осіб.

Вода на вулицях

Придніпровське 

Придніпровське — селище Херсонській міській громаді Херсонського району Херсонської області. Населення становило 150 осіб.

Придніпровське

Підлісне

Підлісне — селище в Олешківській міській громаді Херсонського району Херсонської області. Населення становило 152 особи.

Село Підлісне Херсонської області 

Підстепне

Підсте́пне — село в Олешківській міській громаді Херсонського району Херсонської області. Населення становило 592 осіб. 

Рибальче 

Саги

Са́ги — село в Олешківській міській громаді Херсонського району Херсонської області. Населення становило 804 осіб. Розташоване не правому і лівому березі Дніпра.

Село Саги під водою

Садове

Садо́ве (в минулому — Фалєєвка) — село в Херсонській міській громаді Херсонського району Херсонської області. Населення становило 1396 осіб.

Солонці

Солонці́ — село в Олешківській міській громаді Херсонського району Херсонської області. Населення становило 1051 осіб.

Село Праві Солонці

Станіслав 

Станісла́в — село, що є центром Станіславської сільської громади Херсонського району Херсонської області. Населення становило 4941 осіб.

Каньйон Станіславські скелі

Стара Збур’ївка

Повінь, яка сталася через теракт рф на Каховській ГЕС, різною мірою затопила та підтопила в Старій Збур'ївці 202 будинків з 1100.

Затоплення

Токарівка

Село в Дар'ївській територіальній громаді, Херсонський район, Херсонська область. Населення становило 1354 осіб.

Тягинка

Тяги́нка — село в Бериславському районі Херсонської області. Центр Тягинської сільської ради. Населення становило 2031 осіб.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.