Віталій Безгін: Військові не мають стояти з простягнутою рукою і просити у місцевої влади грошової підтримки

Протягом останніх тижнів представники органів місцевого самоврядування з усіх куточків України ставлять найбільш поширене питання: чи дійсно Мінфін планує забрати у громад шмат ПДФО, що надійшов від дійськових, і що тоді буде з громадами.

Народний депутат, член профільного парламентського комітету Віталій Безгін на своїй сторінці у Фейсбук поділився власною точкою зору щодо цієї теми.

Зростання грошового забезпечення військових має суттєвий позитивний вплив на бюджети місцевого самоврядування в 2022 році і є фактично запорукою того, що ці бюджети несуттєво просіли попри прогнози.

Якщо казати про цифри, то з наявної в мене інформації мова йде про 50-55 млрд грн в 2023 році (чи, наприклад, близько 3 млрд грн в межах Вінницької області). Відповідно, гроші справді дуже великі.

Якщо брати до уваги використання цього великого ресурсу зараз у громадах (тут я буду говорити про громади тилу), то тільки поодинокі громади ці кошти в значному обсязі (як, наприклад, Мукачево) повертають у вигляді допомоги на потреби ЗСУ — тих чи інших частин, що базуються в них на території. 

Вважаю абсолютно неприпустимою практику, коли громада може отримати в цьому році 80-100 млн грн за рахунок ПДФО з військових, а при цьому ті самі військові мають стояти з простягнутою рукою і просити в керівництва ОМС 5 млн грн на ремонти в казармах. У той же час про премії в 100-150к для себе рідних в цих громадах не забувають. Кейс практичний, назву громади свідомо не пишу.

За останній тиждень вдалося поспілкуватись в різних громадах з військовими і дізнатись їхню позицію.

Тут домінує думка, що децентралізований підхід є більш гнучким і правильним, проте діє тільки тоді, коли є нормальні робочі відносини з керівництвом ОМС. Відповідно, бажано цей шмат ПДФО лишити внизу, але мати якийсь гарантований відсоток коштів, що вертається на потреби військових в цій громаді. Вважаю, що позиція дуже слушна.

Спроба забрати ПДФО з військових з громад в зоні бойових дій, регулярних обстрілів чи прикордонних із рф, рб територій — це знищення можливості надавати громадянам послуги на цих територіях.

Оскільки станом на зараз там майже відсутня ділова активність, відповідно надходження від сектору безпеки і оборони є практично єдиними.

Тому питання дуже складне, забезпечення сектору безпеки і оборони має бути безумовним пріоритетом і в 2023, але вбити громади в зоні бойових дій і прифронтові не можна!

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.