Громади в окупації очима людей: Сумщина

Місяцями в окупації, під постійні вибухи та залпи снарядів, без нормального сну та їжі, світла та речей першої необхідності. Так жили деякі громади з перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року.

Першими окупантів довелось «зустріти» жителям прикордонних сіл, де люди сподівались, що ворог таки не піде на їхню землю.

Під час окупації, російські війська залишили після себе не тільки купу сміття та військової атрибутики. На територіях, де йшли запеклі бої, а це в більшості території сіл та селищ, рашисти знищували все живе — люди, тварини, худоба. Сотні ферм просто спалені разом з коровами та свинями. Сотні будинки зрівняні з землею.

Сумська область має найбільший кордон із країною-агресором

Сумщина зустріла окупанта одна з перших. Так як селище Велика Писарівка розташоване поблизу кордону з росією, про початок повномасштабного вторгнення військ сусіда-агресора, жителі селища зрозуміли відразу. Ще зранку 24 лютого було чутно вибухи, а довгі колони російської бронетехніки рухалися через Велику Писарівку. 

Читайте: Велика Писарівка з перших днів окупації постійно під обстрілами

Будинок

Того ж дня 24 лютого 2022 року російські війська нещадно увірвались на територію Тростянецької громади, де танки та важке озброєння країни-агресора засіли в центрі міста Тростянець і протягом місяця вели прицільний обстріл всіх прилеглих сіл та самого міста в цілому. 

Зокрема село Білка, де за місяць в окупації у селі базувалось близько 500 одиниць техніки. На території місцевого фермерського господарства протягом двох тижнів розміщалося приблизно 1 000 солдат агресора та 180 одиниць техніки. 

За місяць перебування ворога Тростянець був також сильно зруйнований. Українські військові з 93-ї ОМБр Холодний Яр всіма силами намагались втримати громаду і не здати ворогу. В кінцевому результаті місто та громада звільнені! 

Так, є масштабні наслідки мародерства (своїми ж жителями громади). Розстріляна новозбудована лікарня варта, щоб ненавидіти рашистів. Пам'ятки архітектури, музеї, парки, все втратило свій яскравий образ та цілісність!

Буквально за три десятки кілометрів від Тростянця розташована Охтирка. Місто зазнало значних ракетних та бомбових ударів.

російські війська руйнували все, що громада будувала роками для своїх дітей, для майбутнього покоління. Тепломережі, офіси, школи, садочки. Відновлення життя в місті та прилеглих селах може тривати роками. 

Указом Президента України Охтирці присвоєно почесну відзнаку «Місто-герой України». 

Війська країни-агресора завдали ракетного удару з літака по селу Пологи Охирського району. У селі було лише агропідприємство, але від влучання російських снарядів воно знищене. Всі три склади зерносховищ, нова техніка просто згоріло від вогню.

Село Стеблянки Лебединської громади з 19 до 26 березня 2022 року було окуповане російськими військовими. 

БудинокОкупанти вдиралися до хат місцевих мешканців, яких у той час не було вдома. Мародерили та руйнували. Люди ховались по підвалах, живучи в надлюдських умовах. В маленькому селі тоді стояло 26 одиниць російської військової техніки.

Просуваючись далі, в напрямку столиці України, російські війська осідали по селах Роменської територіальної громади. Місцеві жителі намагались власними силами проганяти «освободітєлєй», та ворог по-своєму, по-свинськи, залишав свій слід. 

У селі Перехрестівка Роменської громади, з метою просто розважитись, окупанти розстріляли школу, а на одному з елеваторів взагалі влаштували «перевалочний пункт» та грабували прилегле село.

Забирали все: і свиней, і курей, викрадали цівільні автівки, а кого з місцевих зустрічали — то і телефони не брезгували відбирати. Були взяті у полон робітники елеватора.

Також перебували і залишили свої сліди російські військові в селах Ведмеже, Посад, Біловод.

Також російські війська стояли в селах Андріяшівської, Липоводолинської, Хмелівської громад.

Відхід ворожих військ із території Сумськох області не наділяє мешканців спокоєм. Постійно ведеться обстріл, іноді просто хаотичний, по прикордонних селах.

Очільник Сумської обласної військово-цивільної адміністрації Дмитро Живицький щодня доповідає про завдані удари по сільських територіях.

Так, наприклад, 29 квітня 2022 року російський вертоліт обстріляв територію Хотінської селищної громади на Сумщині. 

Прикордонники Сумського загону почули гул двигунів з боку російського кордону, після чого побачили пару Мі-8. Один з вертольотів здійснив кілька пусків некерованими авіаційним ракетами по території України.

Досі в Сумській області залишається велика загроза авіаударів.

(с) Таня Кунденко, Zemliak.com, 2022.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.