ТОП найбільш поширених шкідників садових дерев

В Україні налічується багато видів шкідників, які можуть завдати шкоди садовим деревам. Шкідники плодових культур живляться багаторічними рослинами з  родин розових (Rosaceae), шовковицевих (Moraceae), горіхових (Juglandaceae), березових (Betulaceae), маслинкових (Elaeagnaceae) тощо. 

Видовий склад шкідників плодових культур неймовірно різноманітний. Різні шкідники можуть пошкоджувати всі органи дерев на всіх стадіях розвитку рослин: кореневу систему, скелетні частини (штамби і сучки), пагони, бутони, листки, бруньки, плоди.

Ось деякі з найбільш поширених листогризучих шкідників та поради, як із ними боротися:

Вогнівка (метелиця, молелистокрутка) яблунева

Гусениці скелетують листя з верхнього боку. Завдають великої шкоди молодим садам і розсадникам. Друге покоління шкідливіше, ніж перше.

Пошкоджені листки деформуються, звертаються жолобком, пізніше всихають, жовтіють і опадають. Ступінь пошкодження залежить від ярусу крони. У розплідниках переважно уражається верхній ярус.

У садах гусениці концентруються головно на молодих листках середнього ярусу крони або в нижньому ярусі. Живлення великої кількості гусениць викликає істотну втрату асиміляційної поверхні, що відображається на дозріванні плодів і закладці плодових бруньок.

Максимальний ступінь ушкодження відзначено на тонкошкірих сортах з високим вмістом цукру в плодах, мінімальний — на кислих сортах.

При масовому пошкодженні листя урожай яблук зменшується в 3-4 рази.

Вогнівка яблунева

Захист рослин від вогнівки

Агротехнічні методи: міжрядний обробіток ґрунту в садах восени для знищення лялечок, проріджування крон дерев.

Біологічні методи: застосування мікробіологічних препаратів.

Хімічні методи: обробки інсектицидами плодових дерев при виявленні на листках гусениць кожного покоління.

Золотогуз

Гусениці навесні починають живитися бруньками, потім скелетують листя, стягують їх павутиною в щільне гніздо. За розрахунками, 2400-2500 гусениць можуть знищити до 100 % листя дерева зі стовбуром діаметром 20-60 см.

Золотогуз

Захист від золотогузів

Агротехнічні методи: ручне збирання (за допомогою секатора) і спалювання зимових гнізд; ефективне застосування феромонних пасток і світлових пасток.

Біологічні методи: приваблення в насадження комахоїдних птахів (у весняно‑літній період гусеницями живляться зозулі й іволги, взимку — синиці, сойки; обробка біопрепаратами в період масового переходу гусениць до активного живлення.

Хімічні методи: за наявності двох зимових гнізд на дерево — обробка інсектицидами або інгібіторами синтезу хітину в період масового переходу гусениць до активного живлення.

Листовійка

Гусениці грубо об’їдають бруньки, бутони, скелетують нижню частину листкової пластинки.

Листовійка плодова мінлива

Захист від листовійки

Агротехнічні методи: обрізка старих і хворих гілок.

Біологічні методи: обробка біопрепаратами в період масового переходу гусениць до активного живлення.

Хімічні методи: обробки інсектицидами навесні після розпускання бруньок у фенофазі «висування суцвіть» для знищення гусениць, які перезимували, в осередках, заселених шкідником. Прогноз і сигналізація появи імаго шкідника проводиться за допомогою феромонних пасток.

Міль мінуюча

Гусениці живляться листям, прокладаючи довгі звивисті ходи в паренхімі листка; шкірка листка при цьому залишається цілою, тобто утворюються «міни». Один листок може мати кілька «мін».

Верхньобокова плодова мінуюча міль

Захист рослин від молі

Агротехнічні методи:
1) восени вчасно збирати і спалювати опале листя, сухі гілки;
2) протягом вегетації періодично перекопувати і розпушувати ґрунт у пристовбурних колах. При цьому лялечки, які перебувають глибоко в землі, опиняються на поверхні, що дозволяє хижим комахам і птахам поласувати ними; 3) восени очищати стовбури від старої кори і білити їх розчином вапна.

Для запобігання розмноженню шкідника треба видаляти пошкоджені листки з мінами.

Біологічні методи: застосування біологічно активних сполук (інгібіторів синтезу хітину).

Хімічні методи: обприскування інсектицидами проводять до цвітіння кормових рослин. Інсектицидну обробку слід проводити проти молодих гусениць, перш ніж довжина міни перевищить 1-2 см.

Плодожерка яблунева

Гусениці вгризаються в плоди, закриваючи вхідні отвори пробкою з недогризків. У тканині плода вони проробляють хід до насіннєвої камери, де живляться насінням.

За період життя гусениця пошкоджує від 2‑х до 3‑х плодів, які передчасно жовтіють і осипаються.

Втрати плодів яблуні досягають 60-70%. Ця шкода посилюється ще й тим, що більша частина пошкодженого урожаю (до 65%) буває з периферійної частини крони, яка дає, як відомо, найякісніші плоди.

Плодожерка яблунева

Захист від плодожерки

Агротехнічні методи: після закінчення збирання плодів — збирання і знищення залишків пакувального матеріалу; очищення відмерлої кори зі штамбів і сучків на старих деревах; осіння оранка міжрядь і обробіток ґрунту в пристовбурних колах; дезінсекція тари, сходів плодосховищ.

Біологічні методи: замість інсектицидів можна застосовувати інгібітори синтезу хітину. Задовільних результатів досягають розвішуванням на деревах спеціальних випарників феромонів (поліетиленові й гумові трубки, кільця, шнури, паперові стрічки з витратою 20–100 г/га феромону) з метою дезорієнтації самців.

Хімічні методи: залежно від чисельності шкідника проводять одне або два обприскування інсектицидами проти кожного покоління. Першу обробку здійснюють на початку відродження гусениць. 

Є кілька способів визначити цей термін: при досягненні суми ефективних температур 230°С при порозі розвитку +10°С; для першого покоління — вилов на початку утворення зав’язі за 5 діб 3-5 метеликів‑самців на феромонну пастку; для другого покоління — вилов у період росту і дозрівання плодів за 7 днів 2-3 метелики‑самці на феромонну пастку. 

П’ядун зимовий

Гусениці зимового п’ядуна грубо об’їдають листя, вигризають бутони, квітки і зав’язі, обплітаючи їх павутиною. Пізніше вони повністю об’їдають листя, залишаючи тільки головні жилки.

Дорослі гусениці вигризають у молодих зав’язях груш і яблунь м’якоть, а у сливи і вишні — незатверділі кісточки. При масовому вигризанні бутонів і листя дерева не цвітуть, довгий час залишаються без листя, що впливає на утворення плодових бруньок.

Захист від п’ядунів

Агротехнічні методи: рання осіння оранка ґрунту до виходу метеликів. Культивація в міжряддях і розпушування ґрунту в пристовбурних колах після завершення розвитку гусениць.

Біологічні та хімічні методи: При чисельності більше як 2-5 яєць на 1 м гілок, потрібно рано навесні, до розпускання бруньок, при температурі повітря не нижче за +4°С провести обприскування овіцидами. Під час масового відродження гусениць при щільності 4-9 гусениць на 1 м гілок — обробка дерев інсектицидами або біопрепаратами.

Пильщик (трач) яблуневий плодовий

Личинка першого віку прогризає «міну» (хід) під шкіркою квітколожа в напрямку від чашечки навскоси до плодоніжки. Через 3 дні проходить перша линька, і личинка залишає «міну» і переходить у наступний плід. У ньому вона виїдає прямий хід до насіннєвої камери й ушкоджує насіння. Личинка старшого віку живиться насінням, повністю знищує всю насіннєву камеру і переходить у наступний плід. 

Одна личинка може пошкодити від 3 до 6 плодів залежно від їхнього розміру.

Плоди з непошкодженими насіннєвими камерами залишаються на гілках, а пошкодження зарубцьовуються і розростаються разом з плодом у вигляді рубця із закорковілої тканини. 

Пошкодження плодів личинками пильщика старших віків відрізняються від пошкоджень яблуневої плодожерки тим, що вхідні отвори залишаються відкритими і з них витікає іржава рідина. 

Потривожена личинка пильщика має неприємний «клопиний» запах. У роки масового розмноження яблуневого плодового пильщика спостерігається істотне зниження врожаю або його втрата при слабкому цвітінні яблуні.

Захист від пильщика

Агротехнічні методи: перед завершенням живлення личинок — культивація з метою розпушування шару ґрунту в міжряддях і пристовбурних колах на глибину 9-11 см з тим, щоб основна маса шкідника зосередилася на цій глибині. Наступне розпушування ґрунту із захоплюванням цього шару призводить до істотної загибелі шкідника.

Хімічні методи: Економічний поріг шкодочинності: відокремлення бутонів — 10 імаго на 10 гілок (одне дерево); цвітіння — 3-5 яєць на 100 квіток; після обсипання пелюсток — 3 личинки на 100 плодів. 

Найефективніше обприскування інсектицидами під час масового льоту пильщика — у період розпушування бутонів яблуні літніх сортів. 

Совка садова

Гусениці молодших віків скелетують, а старших віків — об’їдають листки з країв або вигризають у них круглі отвори.

Захист рослин від совки

Агротехнічні методи: осінній обробіток ґрунту в міжряддях і пристовбурних колах. Розпушування ґрунту в період заляльковування гусениць першого покоління

Біологічні та хімічні методи: при пошкодженні гусеницями совки більше як 20-25% листя — обприскування дерев інсектицидами або біопрепаратами.

Совка садова (шкідник)

Стрільчатка яблунева (тризубець)

Грубо об’їдає листя. Поліфаг, пошкоджує всі плодові культури (зокрема, яблуню, грушу), а також березу, глід, вільху, дуб, липу, вербу, терен, шипшину, троянду та багато інших дерев і чагарників. Перша генерація гусениць шкодить у червні‑липні, друга — у серпні‑вересні.

Агротехнічні методи: виловлювання метеликів за допомогою світлопасток.

Біологічні та хімічні методи: знищення гусениць шляхом обприскуванням інсектицидами або біопрепаратами.

Стрільчатка яблунева (тризубець)

Трубкокрут багатоїдний (грушевий)

Імаго з верхнього боку молодого листя вигризають вузькі смуги, не торкаючись нижньої шкірочки. По мірі росту листка плівка цих борозенок розривається і листок набирає безформних обрисів.

Після парування самка надгризає черешок листка, внаслідок чого він в’яне і звисає донизу. Після цього жук згортає його в трубку, скручуючи у вигляді спіралі, у якій живляться личинки.

Захист від трубкокрутів

Агротехнічні методи: осінній обробіток ґрунту. Культивація й перекопування ґрунту в міжряддях та навколо кущів під час масового заляльковування личинок. Збирання й спалювання згорнутих листкових трубок («сигар») до виходу з них личинок 

Хімічні методи: при чисельності більше як 2-3 жуки на один кущ — застосування інсектицидів до утворення «сигар» і відкладання яєць.

Трубкокрут багатоїдний (грушевий)

Шовкопряд-п’ядун

Гусениці молодшого віку спочатку скелетують молоде листя, обплітаючи його павутиною, гусениці старших віків грубо об’їдають листя, часто з’їдаючи його цілком.

Захист від шовкопрядів

Агротехнічні методи: осінній обробіток ґрунту в міжряддях і пристовбурних колах, а також розпушування ґрунту в період переходу гусениць на заляльковування.

Хімічні методи: при чисельності понад 4-6 яєць на 2 м пагонів — обприскування інсектицидами у фенофазі «відокремлення бутонів — рожевий бутон».

Шовкопряд-п’ядун


Це лише деякі з найпоширеніших шкідників садових дерев. Крім них, існує багато інших видів шкідників, які можуть завдати шкоди вашим деревам.

Для того, щоб захистити свої дерева від шкідників, важливо регулярно оглядати їх на наявність ознак пошкодження. Також рекомендується використовувати профілактичні заходи, такі як обробка дерев інсектицидами та акарицидами.

У разі виявлення шкідників, важливо вжити заходів щодо їх знищення. Це можна зробити за допомогою хімічних або біологічних методів боротьби.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.