ТОП-10 помилок у саду навесні

Настання календарної весни пробуджує в садівників шалене бажання негайно бігти на ділянку й щось робити. Адже, як говорять, весняний день рік годує... Зупиніться й задумайтеся — можливо, саме зараз ви шкодите своїм посадкам.

Читайте також Календар на березень 2024 для городу, саду та клумби: плануйте свій урожай

Помилка 1. Утоптування снігу під деревами

Холодною весною в надії затримати пробудження дерева й захистити його корінь від морозів багато хто по-дідівськи втоптує сніг у пристовбурному колі. Дехто також вважає, що це допомагає зберегти його від мишей і пацюків.

Насправді втрамбований сніг від весняного температурного перепаду перетворюється в щільну кірку, що може не розтанути аж до травня. 

У той час, як крона дерева вже пробудилася й починає розкривати бруньки, корінь ще спить і не забезпечує живленням інші частини рослини. Це може призвести до ослаблення й навіть загибелі молодих дерев, особливо кісточкових (вишень, черешень, абрикосів, слив тощо).

Помилка 2. Побілка дерев

Зустріти дачників, які білять стовбури й скелетні гілки дерев наприкінці квітня можна в усіх кінцях країни. Навіщо, запитаєте ви?

Аргументів буде два: для краси й проти шкідників. На жаль, якщо спірну красу можна побачити, то шкідникам побілка точно не завада. 

Садовою фарбою або розведеною крейдою дерева покривають, щоб захистити кору від палючих сонячних променів, які зазвичай відбиваються в білизні снігу, а отоже, від опіків та морозобоїн. 

Тому білити дерева потрібно пізно восени або протягом зими.

Не встигли зробити цього до початку березня? Тоді не витрачайте свій дорогоцінний час на весняну побілку  — вона вже марна.

Помилка 3. Раннє зняття укриттів

Весняне сонце оманливе й навіть якщо у вихідні на дачі щосили припікає й дзюрчать струмки, знімати укриття з троянд, клематисів, винограду й інших ніжних рослин ще дуже рано. 

Морози часто повертаються навіть більш суворими, ніж були взимку, і заморозки цілком можливі навіть у травні. 

Щоб через необережність весною не втратити рослин, які вдало перезимували, дотримуйтеся термінів зняття укриттів і не довіряйте оманному теплу.

Укриття троянд на зиму

Помилка 4. Рання обробка проти комах-шкідників

Встигнути провести першу обробку саду проти комах потрібно до того, як на деревах розпустяться бруньки. Однак «до» — це досить розтяжне поняття, і дехто умудряється обприскати дерева й кущі ще при мінусовій температурі.

Користі від цієї процедури ніякої, а нашкодити вона може.

По-перше, комахи ще не прокинулися й спокійно зимують у ґрунті, під снігом, у рослинних залишках, а значить, обробка їх не торкнеться. По-друге, будь-який розчин для обробки готується на основі води. Потрапляючи в тріщини на корі, її краплі можуть розширюватися при нічних заморозках і порушувати цілісність стовбура й гілок, створюючи ворота для інфекції.

Помилка 5. Розкидання органічних добрив

Існує думка, що підживлювати дерева в саду можна ще до того, як розтане сніг. Для цього досить розкидати в потрібних місцях попіл, торф або перегній, і тоді одержите відразу два плюси: прискорене танення сніжного покриву й підживлений грунт. Насправді ця теорія помилкова, і в результаті все виявиться зовсім інакше.

На снігу, що тане вдень і замерзає вночі, утвориться крижана кірка, що сходитиме набагато довше, а з талою водою всі поживні речовини просто стечуть, і грунт залишиться незаправлений органікою.

Якщо хочете почати сезон із внесення добрив, робіть це не тільки вчасно, а й правильно.

Помилка 6. Грубе струшування снігу й льоду з дерев

Із приходом весни деяким дачникам не терпиться розпочати роботи в саду, і їх не бентежить той факт, що дерева ще вкутані снігом або покриті крижаною кіркою. 

Вірячи в стару прикмету, вони б'ють палкою по гілках і стовбурах плодових дерев, збиваючи з них зимовий убір. 

Доведено, що, усупереч народним віруванням, це призведе не до багатого врожаю, а до травмування дерев, їхнього тривалого відновлення й ослаблення.

Струшувати сніг із гілок потрібно лише в тому разі, якщо він вологий, рясний і загрожує дереву розломами. Цю процедуру виконують акуратно, обмотавши палку кількома шарами тканини, і не вдаряють щосили. Найкраще дочекатися, поки яскраве весняне сонце випарує сніг і лід із рослин.

Помилка 7. Спалювання трави

У вогні гине безліч комах, причому не тільки шкідливих, а й корисних. 

А від нагрівання верхнього шару ґрунту розкладаються гумінові речовини і його родючість різко знижується. 

Далеко не всі овочі добре ростуть на згарищі, хіба що ви вирішили засадити город ріпою — вона вродить, як у казці.

Помилка 8. Купівля саджанців, що пробудилися

Найпривабливіші (і які купують) на ринку — саджанці, котрі вже випустили листочки, дали бутони або розкрили квітки. 

З одного боку, це явна ознака того, що рослина живе й активно розвивається. З іншого — при відкритій кореневій системі й процесі вегетації, що розпочався, саджанець практично приречений на загибель.

Купувати кущі, квіти й дерева, що пробудилися, можна тільки в контейнерах. Те ж стосується весняних цибулинних, що навіть дали паростки, — цього року вони вже не зацвітуть і навряд чи дотягнуть до наступного після такого несвоєчасного висадження. Купувати весною тюльпани, гіацинти й крокуси має сенс тільки за дуже цікаву, у 2-3 рази нижчу від звичайної, ціну.

Базар

Помилка 9. Нераціональний розподіл навантажень

При тому, що травневих свят удосталь, на роботу в саду в «найгарячішому» місяці сумарно приділяється не більше 7-8 днів, а скільки всього за цей час потрібно встигнути! 

Дерева, грядки, клумби й доріжки так і ваблять хазяїв, готових трудитися від світанку до заходу сонця. От тільки за кілька днів ударної роботи виявляється, що поїздка до лікаря тепер більш актуальна, адже м'язи зводить, спина зірвана, та й протягло заодно. 

Щоб у розпал трудових звершень не вибути з ладу, не перестарайтеся — за зиму ваше тіло відвикло від фізичних навантажень, сонця й характерних для городу та саду поз. 

Нерозумно думати, що за перші пару днів ви все скопаєте, посієте, а заодно й обробите сад.

Намагайтеся різноманітити види навантажень і неодмінно знаходьте час для відпочинку.

Помилка 10. Несвоєчасне висадження саджанців і розсади

У величезному потоці справ на дачі легко забути про привезені на ділянку саджанці або розсаду. 

Здається, що лише на хвилину зайшли в сарай за лопатою, а отямилися вже в другій половині дня на іншому кінці ділянки з тачкою в руках.

Для вас час промайнув непомітно, а для куплених саджанців із відкритою кореневою системою або забутої на сонці розсади міг стати фатальним.

Пам'ятайте, що про зелених вихованців потрібно піклуватися в першу чергу й купувати саджанці лише тоді, коли для них уже приготовлена посадкова яма й грунт, а для розсади — укриття в тіні.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.