Українці заробляють на грибних джерках, медовій пасті та лікарських травах: як бізнесам допомагає Seed

Десятки українських підприємців і підприємиць уже пройшли навчання в рамках освітнього проєкту SEED. Це не тільки нові знання й бізнес-навички, а й фінансова підтримка у вигляді грантів.

Ми на сторінках Zemliak.com разом із Глобальним договором ООН в Україні уже трошки розповіли про талановитих і працьовитих українських підприємців, які взяли участь у проєкті SEED.

Продовжуємо далі.

«Грибні Джерки»
село Слобода
Чернігівська область

Підприємиця із Чернігівщини Ірина Карпенко у розпал пандемії COVID-19 почала власну справу — жінка вирощувала гриби та тестувала рецепти їхньої переробки. Так з’явився бренд сушених та в’ялених грибів «Грибні Джерки».

На початку повномасштабного російського вторгнення у 2022 році село Слобода опинилося в російській окупації і виробництво Ірини постраждало від російської агресії.

Однак після звільнення пані Ірина вирішила відновити і розвивати власний бізнес на грибах. А нещодавно взяла участь у програмі Seed, пройшла навчання та виграла грант. 

Грантові кошти Ірина Карпенко використала для відновлення приміщення сушильного цеху, яке було пошкоджене під час російської окупації. А завдяки здобутим знанням підприємиця зуміла залучити додаткові кошти на закупівлю обладнання.

Також Ірина розробила та зареєструвала технічні умови на в’ялені гриби, закупила спеції для виробництва та розробила брендовану продукцію для продажу виробленої продукції.

Грибні джерки

Доглядова косметика «VESNA»
місто Буча
Київська область

Інна Скаржинська з донькою Вікторією Масловою заснували бренд натуральної косметики VESNA 2015 року. Родина відкрила три фірмових магазини та понад 50 партнерських точок, а їхня лінійка бренду з пребіотиками увійшла в топ-30 найкращих бізнес-ідей 2020 року.

Засновниці бренду косметики Vesna

Але повномасштабна війна стала перепоною для роботи вже успішного бізнесу. Ще 24 лютого виробник косметики Vesna з Бучі мав відправити першу партію своєї продукції на склад Amazon. Натомість родини Інни та Вікторії були змушені рятувати своє життя і швидко евакуюватися. Коли вони повернулася в Бучу, виявилося, що лабораторія та склад розтрощені окупантами.

Підприємниця почала все спочатку у Львові. Там вона запустила нове виробництво, на якому випускає не лише марку Vesna, а й продукцію для американських компаній. Скаржинська каже, що за два місяці її торгова марка вийшла на довоєнний рівень продажів та збільшила їх утричі за пів року. 

Відновитися допоміг проєкт SEED. На грантові кошти придбали екстрактор, який допоміг самостійно виробляти сировину з трав, що значно розширило асортимент доглядової косметики.

Відповідальне господарювання та кооперація
Рівненська область

Світлана Поліщук із Рівненської області все життя працює на землі. Жінка скооперувалась із сусідами, щоб разом вирощувати овочі та фрукти. У роботі Світлана керується ідеєю органічного землекористування та дотримується принципів співпраці та взаємодопомоги.

Завдяки проєкту SEED минулого сезону жінка спільно із колегами-землевласниками зібрала великий врожай овочів на присадибних ділянках.

На грантові кошти Світлана придбала засоби органічного живлення і захисту рослин, електричний дровокол, біогумус, торфосуміш та замовила послуги обробітку ґрунту. 

Проєкт допоміг їй імплементувати в роботу елементи органічного землеробства, раціонального вирощування та зберігання овочів та фруктів, щоб споживачі могли отримати якісні продукти.

Ця ініціатива є частиною більшого проєкту, над яким наразі працює Світлана, — клубу «Здорова людина», де отримання органічної продукції є одним із головних напрямів діяльності.

Медові смаколики від «Fedosov Family Farm»
селище Степова Долина
Миколаївська/Одеська області 

Родина Федосових у 2021 році створила фермерське господарство Fedosov Family Farm. Тут виробляють суміші меду з горіхами та сухофруктами, а також свій оригінальний продукт — фітомед, який витримується на м’яті, лаванді та гісопі лікарському.

Fedosov Farm

Селище, у якому розташоване господарство, було в зоні бойових дій, пасіка постраждала від обстрілів. 

Завдяки проєкту SEED Федосові втілили в життя нову бізнес-ідею — продукт «Паста медова 292+»: купили фасувальний верстат, пакувальні матеріали й із січня 2023 року розпочали виробництво та реалізацію нового продукту.

Лікарські трави від фермерського господарства «ДІТАСАНА»
село Яковлівка
Харківська область

Народний майстер із лозоплетіння у селі Яковлівка Дмитро Шкуренко вже не одне десятиліття працює з рослинами. Дмитро разом із родиною вирощує та збирає лікарські трави: шавлію, ехінацею, м’яту, бузину, алтею та інші.

Фермер на полі ехінації
Після проєкту SEED родина заготовила майже 6 т лікарських рослин, які зараз на фронті рятують життя нашим захисника.

«Дякуємо програмі SEED. Це один із небагатьох проєктів, який працює з дрібними товаровиробниками. Завдяки навчанню ми стали більш креативними у своїх ідеях, почали більше моделювати та робити прорахунки свого бізнесу. А головне — у нас з’явилася нова модель свого розвитку!» — розповідає Дмитро.

На грантові кошти від першої хвилі проєкту SEED Дмитро закупив необхідний для роботи котел. Зараз господарство «ДІТАСАНА» — учасник учасник третьої хвилі SEED. На проєкті Дмитро розвиває нову ідею — вирощування і переробку гарбузового насіння в олію.

Фермерське господарств «Богдан-Агрос»: паливні та кормові гранули
село Деревня
Львівська область

Фермерське господарство Богдана Зеленого займається розведенням корів та виготовленням свіжого молока.

Під час проєкту SEED Богдан реалізовував новий напрям діяльності — виробництво гранул для корму тварин і опалення. 

За грантові кошти Богдан закупив необхідне обладнання — роторно-молоткову дробарку потужністю 11 кВт. Її можна використовувати як самостійний агрегат або як складник лінії виробництва паливних гранул.

Кавʼярня «Family»
Селище Диканька
Полтавська область

Наталія Івженко прийшла на проєкт з ідеєю створення локації на природі, де дорослі й діти могли б проводити дозвілля, справляти весілля та організовувати корпоративні заходи. 

Після SEED вона взялася втілювати задум, який трансформувався в кавʼярню для родин із дітьми, яку не випадково назвала «Family». Заклад почав роботу в серпня 2023-го в селищі Диканька на Полтавщині.

У кав’ярні «Family» усі охочі можуть поласувати морозивом, виготовленим із натурального молока. 

Кава та кавові напої в кавʼярні теж особливі: кавове зерно обсмажує та купажує в Україні ветеранський соціальний бізнес, який 80 % власного чистого прибутку спрямовує на реабілітацію військовослужбовців. Ще одна цікавинка кавʼярні — безоплатна ігрова зона. У ній діти з батьками можуть грати в різноманітні ігри.

Грантові кошти переможниця SEED спрямувала на розроблення брендованої продукції, яка допомагає їм залучати нових відвідувачів закладу.

Морозиво і кава у Диканьці


Проєкт SEED триває. Наприкінці 2023 року 14 переможців другої хвилі отримали гранти й зараз розвивають свої підприємства, зміцнюючи економіку України. А понад 200 учасників навчаються на третій хвилі проєкту, щоб пропрацювати свої бізнес-плани, втілити амбітні задуми і створювати для споживачів якісну продукцію.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.