Бізнес на перепілках, ягодах та люфі: як підприємцям в Україні допомагає проєкт Seed

Українці — працьовитий народ, тож попри війну прагнуть до роботи, розвивати власну справу, вчитися і набувати нового досвіду. А отже, шукають для цього можливості.

Так, наприклад, Глобальний договір ООН в Україні реалізує освітній проєкт SEED — він допомагає власникам мікро- та малих бізнесів масштабувати свою справу та вивести бізнес на новий рівень. Проєкт реалізується за підтримки компанії PepsiCo та фінансування PepsiCo Foundation.

У рамках участі в SEED учасники отримують:

  • безкоштовне навчання (онлайн) з проєктного менеджменту, фінансів, маркетингу, мистецтва презентації та комунікації тощо, яке допоможе розвинути бізнес-ідею
  • відкриті лекції від експертів провідних українських компаній
  • нетворкінг-сесії з колегами з усієї країни (у змішаному форматі)
  • можливість виграти грант у сумі  2 000 доларів США за поточним тоді курсом НБУ.

Серед «випускників» такого освітнього проєкту — вже десятки українських підприємців і підприємиць. Усі власники бізнесів мають ФОП, тобто працюють офіційно. Усі вони пройшли навчання, а дехто — виграв конкурс бізнес-проєктів та отримав грантові кошти. Ці кошти учасники використовували на будь-які свої потреби, повʼязані з розвитком бізнесу.

Розповімо на сторінках Zemliak.com разом із Глобальним договором ООН в Україні про талановитих і працьовитих українських підприємців, які взяли участь у проєкті SEED.

Перепелина ферма «Чарівний птах»
село Перемога
Київська область

Перепелина ферма «Чарівний птах» до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну входила в ТОП-5  основних виробників перепелиної продукції в Україні. Саме в селі Перемога подружжя Вікторії та Сергія Кривещенків розвивали свій бізнес близько попередніх 15 років.

У лютому 2022 року село було окуповане російською армією і невдовзі російський снаряд зруйнував основну частину. 

Після окупації ферми загинули понад 90 тисяч птахів. Вижили лише 3% від усієї кількості перепілок.

Росіяни зруйнували перепелину ферму на Київщині

Однак родина вирішила продовжувати справу свого життя і взяла участь у проєкті SEED. 

За результатами конкурсу Вікторія і Сергій Кривещенко отрмали грантові кошти на відновлення приміщення ферми та відновлення поголів’я на їхній перепелиній фермі.

Добові перепілки

Крафтова сироварня «Будз Баран»
село Шепіт
Івано-Франківська область

Близько 2 років тому у селі Шепіт на Івано-Франківщині запрацювала крафтова сироварня «Будз Баран». Подружжя Закревських відкрило її на базі власного фермерського господарства і нині виготовляє близько 25 видів сиру із молока місцевих корів на високогір’ї Карпат.

Родина сироварів Закревських у Карпатах

Христина Закревська пройшла навчання в проєкті SEED, а згодом завдяки виграним грантовим коштам та власному співфінансуванню у «Будз Баран» з'явився спеціалізований автомобіль із холодильним обладнанням. Також на сироварні розширили виробничі потужності — обсяги виробництва зросли майже вдвічі.

«Наша мрія! Завдяки грантовій підтримці маємо машину-холодильник! Це наша можливість доставляти сир у будь-який сезон і будь-куди, зберігаючи холодовий ланцюг», — ділиться Христина Закревська.

Бренд «Ягідна сторона життя»
село Грузьке
Київська область

Родина Барзо займається ягідництвом у селі на Київщині. Ірина Барзо — фермерка з Київщини з великим досвідом вирощування ягідних культур, а її чоловік Дмитро — винахідник, який допомагає впроваджувати інноваційні підходи для оптимізації роботи.

Ірина Барзо, фермерка

Однією із розробок є унікальний електромобіль «Аватар» СЕМ 1, який полегшує роботу з ягодами на плантаціях.

Село, де розташовані плантації Барзо, навесні 2022 року потрапило під російську окупацію. Подружжю Барзо вдалося евакуюватися, але Ірина і Дмитро повернулися додому, як тільки українська армія звільнила Київщину, та продовжили розвивавати свою ягідн справу.

Згодом Ірина взяла участь у проєкті SEED — пройшла навчання і виграла грант. Це допомогло родинному бізнесу в інтернет-просуванні та впровадженні інноваційних технологій. Бренду «Ягідна сторона життя» вдалось збільшити кількість інтернет-аудиторії в півтора рази, залучити в роботу ще один електромобіль, а також придбати сонячні панелі, що значно скоротило витрати на пальне.

Поле з ягодами

Екоснеки «Lisosad»
місто Ужгород
Закарпатська область

Родина Любові Маргітай близько 18 років тому придбала першу власну ділянку землі на закарпатті, де почали вирощувати свій унікальний пермакультурний лісосад — тут разом ростуть плодові дерева, ягідні кущі, виноград, овочі, пряно-ароматичні і лікарські трави, а також лісові культури. 

У розпал пандемії коронавірусу Любов Маргітай створила однойменний бренд «Lisosad», під яким пропонує людям крафтову органічну продукцію, вироблену із сировини власного саду та зібраної в мальовичих лісах і долинах Закарпаття.

Нещодавно Любов Маргітай приєдналася до спільноти, пройшла навчання та отримала грантові кошти на розвиток бізнесу.

Після завершення SEED родина працювала над технологією перероблення продукції пермакультурного лісосаду в екоснеки, пастилу та варення та чаї. Також минулого року було висаджено 47 саджанців плодових, 35 лісових та 140 саджанців ягідних культур.

Пастила Лісосад

У червні 2023 року засновниця Lisosad відкрила три нових робочих місця, у тому числі і для вразливих верств населення.

За кошти гранту закупили необхідну техніку: холодильник, морозильну камеру, вакууматор, автоклави. Також працювали над розвитком власного сайту та сторінок у соціальних мережах Фейсбук та Інстаграм, де можна замовити продукцію «Lisosad».

Інтернет-магазин для господарства «Agri»
Київ

Родина Ярослави та Сергія Білоусових із Києва має власний мініатюрний сімейний магазин, розташований на 30 кв. м, але великий асортимент товарів реалізує за допомогою інтернет-майданчиків із продажів. 

Ярослава в «Agri» відповідає за комунікації, креатив, робочу авантюрність, вміння бачити і використовувати можливості. Її чоловік Сергій забезпечує економічну складову, розрахунки, логістику, постачання та реалізацію.

Власники магазину Agri

У магазині «Agri» можна придбати органічні засоби захисту рослин, садові інструменти, системи поливу та багато чого іншого, необхідного для господарства.

Родина Білоусових також пройшла навчальний курс проєкту SEED. Після завершення навчання  підприємці взяли до уваги настанови менторів, заглибилися в тему сталого розвитку і тепер популяризують сучасні методи землеробства та садівництва серед своїх клієнтів.

За кошти гранту Ярослава й Сергій пройшли курс із таргетованої реклами для свого інтернет-магазину, а також придбали нове сучасне обладнання для свого магазину — стильні стелажі та рекламну вітрину.

Цех із виробництва соняшникової олії
село Балабушині Верби
Полтавська область

Родина Юлії Дрюк почала будувати бізнес 10 років тому. Спочатку працювали на власних паях, пізніше — на орендованій землі. Пріоритетною ціллю родини було збереження, а згодом і відновлення якісних характеристик ґрунту, тому за основу взято систему нульового обробітку.

Фермерка Юлія Дрюк із Полтавщини

У процесі діяльності в родини Дрюк з’явилась амбітна ідея — створення цеху з виробництва соняшникової олії. Втілити це допомогло навчання на проєкті SEED.

За грантові кошти родина придбала маслопрес та обладнала цех із виробництва соняшникової олії.

«Завдяки проєкту ми продовжуємо розвивати нашу справу, адже вся інформація, яку нам надавали лектори, — актуальна й корисна для ведення бізнесу, його розвитку і просування. Я безмежно вдячна організаторам за можливість навчатися в найкращих та розвиватися», — ділиться враженнями Юлія.

Бренд «Family Loofa»
Село Каїри
Херсонська/Київська область

Родина Жданових родом із села Каїри на Херсонщині. У 2019 року Володимир Жданов та дружина спробували посіяти свою першу в житті люфу — рослину, плоди якої використовують як органічні мочалки та губки. Від того часу продукція із люфи стала основою їхнього сімейного бізнесу.

Вирощування люфи

Згодом родина Жданових успішно продавала власноруч вирощену продукцію в онлайн-магазині під брендом «Family Loofa».

Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в 2022 році родині довелося евакуюватися з російської окупації та покинути весь свій бізнес на люфі. Родина виїхала на підконтрольну Україні територію з вірою у відновлення сімейного бізнесу. 

Згодом Володимир із дружиною приєдналися до навчання в рамках проєкту SEED і тепер планують відновити свій бізнес на люфі та розпочати дослідницьку діяльність на Київщині.

Тепер родина планує висаджувати люфу на території підприємства «Яблунівський виробничий комплекс» — хочуть створити експериментальну дослідну ділянку з люфою, дослідити її насіння і організувати місце для відвідувачів для ознайомлення з люфою.

... далі буде

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.