Примусове вилучення землі для фортифікацій. Що треба знати?

Кабінет Міністрів України у середу 16 жовтня 2024 року вніс до ВРУ законопроєкт № 12130 про примусове позбавлення права користування земельними ділянками власників і землекористувачів для будівництва військових споруд.

В оригіналі цей проєкт Закону називається «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо користування земельними ділянками, необхідними для будівництва та утримання військових інженерно-технічних фортифікаційних споруд в умовах правового режиму воєнного стану». 

Уряд пропонує примусово тимчасово позбавляти права користування власників, землекористувачів земельних ділянок приватної форми власності для будівництва та утримання військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд.

Ініціатор законопроєкту — Денис Шмигаль, прем’єр-міністр. Віза міністра оборони Рустема Умєрова.

Головний комітет — Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки на чолі із О. Завітневич.

Отож, про що іде мова в пояснювальній записці до цього законопроєкту?

Мета

Метою прийняття акта є врегулювання відносин між власниками, користувачами земель приватної форми власності, на яких побудовані (заплановані до будівництва) військово-інженерні та фортифікаційні споруди та державою, шляхом визначення механізму застосування обтяження у вигляді примусового тимчасового позбавлення права користування земельними ділянками приватної власності (їх частин) в умовах правового режиму воєнного стану за умови подальшого його припинення або проведення викупу чи примусового відчуження земельної ділянки (або її частини) у встановленому законом порядку.

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проєкт акта розроблено Міністерством оборони України на виконання доручення Прем’єр-міністра України № 5457/0/1-24 від 15.02.2024 щодо врегулювання питання вилучення (викупу) земельних ділянок приватної форми власності, на яких побудовано (заплановано будівництво) військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2023 р. № 1415 «Деякі питання підвищення обороноздатності держави на період воєнного стану в Україн» для підвищення обороноздатності держави на період воєнного стану в Україні Міністерству оборони, обласним, Київській міській, районним військовим (державним) адміністраціям, військовим адміністраціям населених пунктів, Державному агентству відновлення та розвитку інфраструктури визначено забезпечити будівництво військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд за рахунок і в межах видатків державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством.

Рішення про будівництво фортифікаційних споруд приймається Генеральним штабом Збройних Сил шляхом погодження пропозицій військового командування, в межах території відповідальності якого буде здійснюватися таке будівництво, із зазначенням місць та кількості об’єктів будівництва.

Частина з таких фортифікаційних споруд є тимчасовими та можуть бути побудовані на землях приватної власності, проте порядок тимчасового позбавлення права користування земельними ділянками приватної власності (або їх частин) для потреб будівництва та подальшого їх повернення власникам після припинення чи скасування воєнного стану не врегульований. 

Основні положення проєкту акта

Проєктом акта пропонується внести зміни до Законів України «Про правовий режим воєнного стану», «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану», Земельного кодексу України, якими передбачити:

1. Запровадження, як заходу правового режиму воєнного стану, можливості примусового тимчасового позбавлення права користування земельною ділянкою – обтяження у вигляді позбавлення власника та землекористувача права користування земельною ділянкою (або її частиною), що перебуває у приватній власності, в умовах правового режиму воєнного стану для будівництва та утримання військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, за умови наступного його припинення або проведення викупу чи примусового відчуження земельної ділянки (або її частини) в порядку, передбаченому Законом України “Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності”.

2. Визначення особливостей примусового тимчасового позбавлення права користування земельною ділянкою (або її частиною), складання акта про примусове тимчасове позбавлення права користування земельною ділянкою (або її частиною).

3. Порядок прийняття рішення про припинення примусового тимчасового позбавлення права користування земельною ділянкою (або її частиною) або про її викуп. 

Окоп

Проєкт Закону доопрацюваний відповідно рішення Урядового комітету з питань економічної, фінансової політики, паливно-енергетичного комплексу, стратегічних галузей промисловості, розвитку громад і територій та інфраструктури від 17 червня 2024 р. (протокол № 28) разом із Мін'юстом, Мінагрополітики та Секретаріатом Кабінету Міністрів з урахуванням їх зауважень.

На виконання рішення Урядового комітету з питань економічної, фінансової політики, паливно-енергетичного комплексу, стратегічних галузей промисловості, розвитку громад і територій та інфраструктури від 10 липня 2024 р. (протокол № 32) уточнено назву проєкту Закону, змінивши її із «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо примусового тимчасового позбавлення права користування земельними ділянками в умовах правового режиму воєнного стану» на «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо користування земельними ділянками, необхідними для будівництва та утримання військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд в умовах правового режиму воєнного стану».

В проєкті Закону враховано зауваження, вказані у висновку Секретаріату Кабінету Міністрів України до проєкту акта від 12.06.2024, в тому числі щодо необхідності узгодження між собою окремих його норм, послідовності їх викладення, а також додаткового визначення особливостей примусового тимчасового позбавлення права користування земельною ділянкою.

Зауваження Мін’юсту враховані за результатом узгоджувальної наради 16.07.2024 та подальшого опрацювання довідки Мінюсту щодо зауважень та застережень до проєкту Закону.

Також, під час узгоджувальної наради 16 липня 2024 року представник Мінагрополітики після зняття раніше висловлених зауважень зазначив, що проєкт Закону не підтримується у зв’язку із тим, що не містить норм відповідно до яких, власникам земельних ділянок приватної форми власності, на яких побудовано (заплановано будівництво) військові інженерно-технічні і фортифікаційні споруди та облаштовано оборонні рубежі, надаватиметься компенсація за їх використання для зазначених потреб. 

Листом № 21-6010-05/19068 від 19.07.2024 Мінагрополітики надало пропозиції,

суть яких передбачає доповнення проекту Закону нормами щодо обов'язку сплачувати щорічно власникам земельних ділянок або землекористувачам відшкодування збитків у розмірі 12% нормативно грошової оцінки одиниці площі ріллі (по відповідній області) пропорційно площі земельних ділянок за рахунок коштів Державного бюджету.

Відповідно проведених Міноборони розрахунків щорічна потреба коштів на відшкодування збитків власникам і користувачам земельних ділянок (при врахуванні пропозицій Мінагрополітики) складає: для вже збудованих споруд — 356,6 млн грн, для спланованих до будівництва споруд — 772,1 млн грн, разом — 1,1 млрд грн.

Мінфіном не підтримані вказані пропозиції, адже кошти на зазначені цілі не передбачені у Державному бюджеті України на 2024 рік, а також у Бюджетній декларації на 2025–2027 роки, схваленій постановою Кабінету Міністрів України від 28.06.2024 № 751.

Український військовий у полі соняшників

Правові аспекти

У відповідній сфері суспільних відносин діють Земельний кодекс України, Закони України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану», «Про правовий режим воєнного стану», указ Президента України «Про введення воєнного стану в Україні, затверджений Верховною Радою України».

Фінансово-економічне обґрунтування

Вплив реалізації акту на надходження та витрати державного та/або місцевих бюджетів не передбачається.

Позиція заінтересованих сторін

Проєкт акта не стосується питань функціонування місцевого самоврядування, прав та інтересів територіальних громад, місцевого та регіонального розвитку, соціально-трудової сфери, прав осіб з інвалідністю, функціонування і застосування української мови як державної, сфери наукової та науково-технічної діяльності та не потребує проведення публічних консультацій. 

Будівництво фортифікацій на Сумщині

Оцінка відповідності

У проєкті акта немає положень, що стосуються впливають на забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, містять ризики вчинення корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних із корупцією, створюють підстави для дискримінації. 

За результатами експертизи проєкту акта на відповідність зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції, у тому числі міжнародно-правовим, та праву Європейського Союзу (acquis ЄС) проведеною Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України встановлено, що висновок стосовно відповідності проєкта акта міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції, у тому числі Угоді про асоціацію, та праву Європейського Союзу (acquis ЄС), у тому числі щодо можливості застосування пункту с) статті 472 Угоди про асоціацію, може бути зроблено з урахуванням експертизи проекту акта Міністерством юстиції України на відповідність положенням Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практиці Європейського суду з прав людини.

Проєкт акта 03.05.2024 за № 220/6102 надсилався до Національного агентства з питань запобігання корупції (далі – НАЗК) для визначення необхідності проведення антикорупційної експертизи (дата надходження проєкту акта 03.05.2024, вхідний номер супровідного листа 53134/0/03-24).

Листом від 20.05.2024 № 212-01/35866-24 НАЗК повідомило про завершення антикорупційної експертизи проєкту Закону. За її результатами ідентифіковано корупціоногенні фактори та надані рекомендації щодо їх усунення, які враховані при доопрацюванні проєкту акта.

Громадська антикорупційна, громадська антидискримінаційна та громадська гендерно-правова експертизи не проводились.

Взводно-опорний пункт

Прогноз результатів

Прийняття акта забезпечить врегулювання відносин між власниками, користувачами земель приватної форми власності, на яких побудовані (заплановані до будівництва) військово-інженерні та фортифікаційні споруди та державою, шляхом визначення механізму застосування обтяження у вигляді примусового тимчасового позбавлення права користування земельними ділянками приватної власності (їх частин) в умовах правового режиму воєнного стану за умови подальшого його припинення або проведення викупу чи примусового відчуження земельної ділянки (або її частини) у встановленому законом порядку.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.