Земельний банк: Державні землі можуть приносити в бюджет до 8 млрд грн щороку

«Земельний банк» — це проєкт реформування ринку державних земель сільськогосподарського призначення, що передбачає можливість орендувати державні землі на прозорих та конкурентних засадах через онлайн-аукціони в системі «Прозорро.Продажі»/Prozorro.Sales.

Реалізує Фонд державного майна України.

Коротко про умови

♦ Брати державну землю в оренду через аукціон може будь-який резидент України, як-от вимушено переміщена особа, фермер, ветеран війни, приватний підприємець або аграрна компанія.

♦ Орендувати землю для вирощування однорічних насаджень можна максимально на 15 років, для вирощування багаторічних насаджень — на 25 років.

♦ Стартова (мінімальна) вартість оренди не може бути меншою 12% від нормативної оцінки.
Залежно від області стартова вартість оренди становитиме від 3 000 до 4 000 грн за 1 га в рік.

♦ Реальна вартість оренди земельного активу буде визначатися за результатами земельних торгів на Prozorro. Продажі за принципом “хто запропонував вищу ціну, той переміг”.

Станом на середину вересня в системі оголошено вже 45 аукціонів із продажу права оренди державних земель у Вінницькій, Львівській, Волинській, Черкаській, Запорізькій та Одеській областях площею від 2 до 262 га. Перші торги відбудуться вже 1 жовтня. 

Проєкт Земельний банк

Також у рамках проєкту запрацювала інтерактивна мапа земельних ділянок, яка доступна на сайті landbank.spfu.gov.ua.

На мапі можна побачити точне розташування, розмір, стартову ціну та статус торгів щодо кожної ділянки, її кадастровий номер, цільове призначення тощо. З ресурсу можна одразу перейти за посиланням на сторінку торгів, якщо вони вже оголошені.

Карта Земельного банку

Держава — найбільший власник с/г землі в Україні

У розпорядженні та власності держави в Україні наразі є 806 тис. га земель. Ними користуються, в основному, державні агропідприємства, які, як показує досвід, рідко демонструють свою економічну ефективність та спроможність.

До слова, у відомому рейтингу ТОП-100 латифундистів на Latifundist.com станом на вересень 2024 року лідером є компанія Kernel — її зембанк нині складає 363 тис. га. На другому місці — MHP із 361 тис. га, на третьому — Ukrlandfarming із зембанком 330 тис. га.

ТОП100 латифундистів

У розпорядження ФДМУ вже було передано 386 тис. га державних сільгоспземель. До першого пулу запланованих на цей рік аукціонів із надання в оренду державних земель сільгосппризначення увійшло 1 905 земельних ділянок загальною площею 104 тис. га.

При цьому, як повідомив представник ФДМУ, із тих площ у першому пулі 18,6 тис. га землі вже передало Міністерство юстиції України для проведення торгів.

«Це вже початок нашої співпраці з міністерствами. Чому це необхідно? Ми — воююча країна, якій вкрай потрібні кошти. Кожен гектар землі має працювати на наповнення державного бюджету. Якщо мова про територіальні громади, то це так само важливо для наповнення місцевих бюджетів!», — пояснив Ігор Тимошенко, заступник голови Фонду державного майна, під час презентації проєкту «Земельний банк».

Власне, в Україні в рамках проєкту «Земельний банк» планують передати землі Міністерства юстиції, Міністерства освіти та, можливо, Міністерства оборони в суборенду на земельних аукціонах. 

«Ми розраховуємо на те, що землі міністерств у подальшому будуть присутні у тих пулах, які будуть виставлятися на земельні аукціони з правом суборенди», — зазначив Ігор Тимошенко.

Зараз у ФДМУ працюють над другим пулом «Земельного банку». До нього увійдуть близько 250 тис. га. Реалізація цього етапу проєкту запланована на 2025 рік.

Управлінням державними землями займаються державні оператори Земельного банку. Першим таким оператором є ТОВ «Державний земельний банк», який на 100% належить державі.

Державні оператори Земельного банку перереєстровують земельні ділянки, готують усю необхідну документацію, та передають їх в суборенду на прозорих та конкурентних засадах через онлайн-аукціони на Prozorro.Продажі. 

Вони працюють, аби забезпечити справедливі умови й правову захищеність для усіх учасників аукціонів і орендарів, а також сприяють ефективному використанню земельних ресурсів у їхньому користуванні.

Недоотримання бюджету та занепад дослідних підприємств

«Земельний банк» дозволить поступово вивести з тіні  сотні тисяч гектарів державних угідь. Вони десятиліттями не приносили економічної користі Україні, їх належно не обробляли, навколо них формувалися корупційні схеми. 

Про Земельний банк

На противагу цьому проєкт «Земельний банк» пропонує конкурентну та відкриту оренду земель дозволить наповнювати  бюджети. 

Орієнтовний сумарний дохід від оренди лише першого пулу ділянок площею близько 100 тис. га очікується до 1 млрд грн. А запропоновані державною земельні ресурси стимулюватимуть аграріїв розвивати бізнес, створювати нові компанії чи невеликі фермерські господарства

Також слід зауважити: у Фонді державного майна України є усього 200 аграрних підприємств, у тому числі дослідні підприємства та установи. Однак обсяг прибутків мінімум із 85 державних підприємств, які розпоряджаються державними землями с/г призначення і потрапили в моніторинг у 2023 році, склав... лише 15 млн грн.

«Через неефективне використання державних земель бюджет недоотримує щороку мільярди гривень», — зазначив Ігор Тимошенко. 

Також державні підприємства в Україні мають заборгованість зі сплати земельного податку за 2023 рік у розмірі 150 млн грн.

«Земельний податок мав би автоматом і безапеляційно сплачувати до державного бюджету. Однак станом на сьогодні українські державні підприємства мають заборгованість по податку за землю в розмірі 150 мільйонів гривень. Ми, на секунду, говоримо лише про 1% від нормативної грошової оцінки земель!», — зазначив він.  

Якщо взяти досвід територіальних громад в Україні, то середня вартість оренди комунальних земель сільськогосподарського призначення на аукціонах вже сягає 10 тис. грн/га.

Однак, за даними Prozorro.Продажі, вартість оренди землі с/г призначення за результатами аукціонів може сягати до 30-40 тис. грн за 1 га в рік, адже вартість також залежить від бонітету ґрунту (якості), місцерозташування, наявності зручних логістичних шляхів та попиту.

Це досить конкурентний сегмент і за оренду комунальних земель в аукціонах змагаються часто по три і більше учасників. У результаті конкуренції вартість оренди комунальних сільгоспземель на торгах зростає у майже 3,5 рази. Так, від початку реформи громади отримують понад 642,2 млн гривень щорічно. А держава — 0 грн.

Логічно, що цей досвід запрацює і стосовно нових типів земель у системі електронних торгів — державні ділянки «Земельного банку».

«Якщо орієнтуватися на цю вартість оренди і помножити таку суму на 806 тис. га державних земель у нашому розпорядженні, то одержуємо суму у 8 млрд грн щорічно», —  зазначив Тимошенко.

Вартість оренди комунальної землі

Отож, серед очікуваних результатів такого вектору реформи державних земель — наповнення державного бюджету до 8 млрд грн щороку від оренди цих земель, що тягне за собою розвиток агробізнесу та економіки, зростання податкових надходжень та створення робочих місць.

російська агресія

Більше 5 млн га родючих українських земель нині перебувають в окупації, заміновані чи в зоні бойових дій.

«Із сільськогосподарського обігу через повномасштабне російське збройне вторгнення виведені 5 млн га земель в Україні… Це, попередньо, за мінімальними оцінками…», — зазначив він. 

Снаряд у полі

Водночас, як наголосив Ігор Тимошенко, фермери із Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізької, Сумської та Харківської областей повинні мати шанс відновити свій бізнес на підконтрольній Україні землі. 

«Фермерам, які успішно працювали на тих землях, куди вторглися росіяни, слід дати шанс. І саме проєкт «Земельний банк» може підтримати українських аграріїв відбудувати власну справу на державних землях!», — додав представник ФДМУ.

Проєкт «Земельний банк» — це унікальна можливість для десятків тисяч українців започаткувати або розвинути власну справу на землі. У виграші і держава, і громадяни: наповнюється бюджет, створюються робочі місця, розвивається бізнес.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.