Село Довгополівка | Сумська область

Довгополівка — це село, що входить до складу Роменської громади на Сумщині.

Свого часу було центром колишньої Довгополівської сільської ради, куди також входили села Левченки, Кропивинці, Москівщина та Овлаші. Нині ж це село є центром Довгополівського старостинського округу, куди входять ті ж села.

Надпис на в'їзді в село Довгополівка

Донедавна, за інформацією Державного реєстру виборців, у Довгополівці було зареєстровано 200 осіб із правом голосу.

Автобусна зупинка в селі

У червні 2020 року, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України № 723-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Сумської області», село увійшло до складу Роменської міської громади. 

Останньою головою Довгополівської сільради буда Олена Зварич. Бюджет сільради в різні роки варіювався від 2 до 4 млн грн.

Дорога в селі

Трошки пізніше — у липні 2020 року — у результаті адміністративно-територіальної реформи та ліквідації Роменського району (1930-2020) село Довгополівка увійшло до складу новоутвореного Роменського району.

Село відоме з 18 століття. 

До 2011 року в Довгополівці функціонувала 9-річна школа, однак її закрили, а дітей почали возити в сусідні опорні заклади освіти. Офіційно дані про припинення юридичної особи внесено в реєстр у жовтні 2013 року.

Покинута будівля в селі

Нині в селі ще працює відділення Укрпошти.

Будинок Укрпошти в селі

Поряд із селом проходить автомобільний шлях національного значення Н-07 (Київ — Суми — Юнаківка). На відстані 1,5 км розташовані села Ненадіївка та Левченки, за 6 км — місто Ромни.

Селом протікає річка Рашівка, права притока Сули. Довжина Рашівки — 23 км. Бере початок на південному сході від села Великі Бубни. Тече переважно на південний схід через Салогубівку і біля Попівки впадає у річку Сулу, ліву притоку Дніпра. Також поблизу Довгополівки є величезний ставок, де розводять рибу.

Річка в селі

У Довгополівці, за даними YouControl, зареєстровані фермерське господарство «МОЛОЧНІ РОСИ», СОК «Роменське джерело» та кілька фізичних осіб-підприємців.

Селяни в Довгополівці зазвичай вирощують городину та тримають різну худобу для власних потреб.

Також Довгополівка завдяки зручній логістиці популярна серед мешканців близьких міст, зокрема, із Ромен багато хто використовує житлові будинки в цьому селі як дачі.

Також на території Довгополівки функціонує громада УПЦ московського патріархату на чолі з Юрієм Ушаковим.

Капличка московських попів

Якщо ви можете надати більше інформації про село Довгополівка на Сумщині, то пишіть нам повідомлення на Фейсбук-сторіці Земляк.

(с) Zemliak.com, 2024. Фото Тетяна Кунденко.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.