Село Пустовійтівка ранньою весною: коротка екскурсія

Над трасою Київ-Суми розташоване село Пустовійтівка. Сюди дуже зручно доїждати на екскурсію по хорошій асфальтованій дорозі. Що ми з колегами Zemliak.com і зробили цієї ранньої весни-2023.

Дивіться також Проїздом через селище Недригайлів на Сумщині

Після 2020 року це село увйшло до складу Роменської міської територіальної громади на Сумщині. Хоча місцеві мешканці в рамках децентралізації дуже прагнули створити свою громаду з центром у Пустовійтівці.

Загалом, село Пустовійтівка — дуже давнє. Як засвідчують писемні джерела, котрі частково підтверджується архівним документами, перша згадка про поселення датується 1252 роком.

За переказами, назва села Пустовійтівки походить від прізвища козака Пустовійта, який заснував тут перше поселення.

За іншою легендою, населення села від самого початку складалось переважно з козаків на чолі з сільським отаманом. Тут мешкало лише декілька родин селян, які навіть не мали свого старшого — війта і тому були приписані до сусіднього поселення, де переважали селяни. Тому село і отримало свою назву від того, що посада війта була відсутня, або пуста, звідси Пустовійтівка. Архівні документи вказують на існування сусіднього села Війтівки.

Отож, до 2020 року Пустовійтівка (зареєстровано 871 мешканець 18+) була центром сільської ради і до її складу входили також села Вовківці, Герасимівка, Зінове, Правдюки, Шилівське, Скрипалі.

На в'їзді в село традиційно можна побачити сільгоспугіддя та тракторний парк. У селі працює «Урожайна країна» — підприємство Сумської області, яке займається вирощуванням сільськогосподарських культур. Входить до структури агроіндустріального холдингу МХП.

Подекуди на полях у селі видно так звані дзеркала, що утворилися через велику кількість опадів у регіоні цього сезону.

Нагадаємо, що цієї весни рівень води в річках Київської, Чернігівської, Сумської та інших областей суттєво піднявся і паводки накрили низку сіл та селищ України.

Безпосередньо на в'їзді в Пустовійтівку нас зустрічає досить зручний вказівник із назвами вулиць, тож гостям легше зорієнтуватися. До всього, сподіваємося, що невдовзі з цього вказівника в рамках декомунізації, деколонізації та дерусифікації зникне назва, присвячена сумнівному 40-річчю Перемоги у "Великій Вітчизняній війні"...

На центральному роздоріжжі Пустовійтівки і справді нескладно зорієнтуватися: попереду — основні адмінбудівлі, що забезпечують функціонування села...

Також у центрі є гарна фотозона. Багато гостей на згадку роблять фото саме тут.

Нині Пустовійтівка є центром старостинського округу. Очолює його староста Віктор Михайлович Сорока​.

Старостат у селі

​У селі також функціонує поліцейська станція і є офіцер громади. Торік улітку поліцейському офіцеру в Пустовійтівці був переданий службовий автомобіль.

Поліцейський громади

Працює сільський будинок культури.

Будинок культури в селі

У теплу пору року на літній сцені проводять різні заходи в селі.

Сцена в селі

Є в центрі села гарний дитячий майданчик, куди сходиться і з'їжджається дітвора навіть із околиць.

Дитячий майданчик у селі

Діє в Пустовійтівці дерев'яна церква Святої Трійці. Настоятелем цього храму є представники духовенства автокефальної канонічної Православної Церкви України.

Загалом, ця церква є пам'яткою архітектури 1773 року, яку своїм коштом збудував кошовий Петро Іванович Калнишевський. 

До 1929 році стан споруди був бездоганний, та за кілька років її зруйнували в числі сотень інших храмів. 

СвятоТроїцьку церкву почали відновлювати на початку 21 століття, охрестили 2006 року.

СвятоТроїцька церква ПЦУ в Пустовійтівці

Окрасою Пустовійтівки також є скансен (музей під відкритим небом) — шестикрилий вітряк, на якому більш ніж сто років тому мололи зерно. Це пам'ятка архітектури 19 століття. Сюди теж багато хто приїжджає подивитися і сфотографуватися. Нерідко навіть новостворені родини з усієї громади роблять тут весільні фотосесії.

Вітряк у Пустовійтівці

Пустовійтівка відома ще тим, що, як стверджують історики і мизазначали вище, тут у липні 1691 року народився останній кошовий отаман Запорізької Січі Петро Калнишевський.

Пам'ятник Калнишевському у Пустовійтівці

У селі встановлено пам’ятник Петру Калнишевському. Свого часу він був очільником Січі. Кошовим його вперше обрали у 71 рік, орден отримав у 80 років, а заарештований був у 84. Утакому поважному віці Калнишевського відправили на Соловки, де він 16 років провів у одиночній камері і лиш потім був переведений у звичайну в’язницю.

Тобто людина із 85 до 101 року просиділа в одиночці на Соловках. Але кошовий пережив це, а також своїх мучителів Катерину Другу і Григорія Потьомкіна.

У 1801 році Петро Калнишевський потрапив під амністію й отримав волю. Та куди йому було йти у 110 років? Він залишився ченцем на Соловках, де й помер у 112 років. 

Петро Калнишевський, останній кошовий отаман Запорізької Січі

Тут же біля пам'ятника, як подейкують місцеві, колись було давнє козацьке кладовище.

Козацьке кладовище в Пустовійтівці

Є в Пустовійтівці ще один храм  Миколаївська церква (1900-1906 рр.). Щоправда, у ній досі проводить служби духовенство УПЦ московського патріархату.

Московська церква в Пустовійтівці

Ну і ще однією туристистичною родзинкою Пустовійтівки є Веселий берег — зона відпочинку на березі річки Сула.

Веселий берег у Пустовійтівці

Правда, хочеться вірити, що до настання купального сезону цей берег таки "повеселіє" і там буде все приведено до ладу.

Кладка на Сулі

Зупинка автобусна

Ну і наостанок хочеться відмітити: дорожньому покриттю в Пустовійтівці можуть позаздрити деякі міста навіть обласного значення. Тож сміливо їдьте на гостину в це мальовниче село на Сумщині!
Дорога в селі(с) Катя Капустіна для Zemliak.com, 2023.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.