Що подарувати городникам і садівникам до новорічних свят — ідеї хороших подарунків

Вибір подарунків до зимових свят-2023 може перетворитися на справжнє випробування, якщо немає ідей про те, що ж вручити близьким на Різдво та Новий Рік. Але презентувати господарю та господині хороший подарунок досить нескладно, адже на присадибній ділянці завжди треба багато речей та інструментів.

Вибирати святкові подарунки для городників і садівників приємно ще й тому, що взимку у більшості спеціалізованих магазинів діють великі знижки на несезонні товари, а значить, ви зможете не лише порадувати близьких, а й розумно витратити свої кошти.

Фітолампа

Не за горами весна, а отже, сезон розсади. Будь-який досвідчений господар і господиня знає, що без додаткового джерела світла в цій справі не обійтися. Особливо це стосується рослин, які висівають на розсаду у січні-лютому. 

Але вибрати фітолампу часом непросто — ринок рясніє пропозиціями, а в технічних характеристиках без додаткової підготовки може заплутатися кожен другий. Завжди для вибору можна скористатися рекомендаціями менеджерів та продавців чи знайти потрібну інформацію в інтернеті.

Садовий подрібнювач

На будь-якій ділянці, незалежно від типу та густоти насаджень, садовий подрібнювач стане незамінним помічником, вирішивши одразу кілька проблем. 

По-перше, з його допомогою можна перетворювати обрізані гілки дерев на корисну і декоративну мульчу, яку багатьом доводиться купувати на ринку. По-друге, він подрібнить листя, бадилля та рослинні залишки до такої фракції, яка ідеально підходить для компостування. І нарешті, він позбавить необхідності спалювати рослинні залишки і тим самим псувати відносини з сусідами.

Звісно, садовий подрібнювач — не дуже дешеве задоволення і дарувати його краще колективно, але й подяка щасливого власника не матиме меж.

Мийка високого тиску

Мийки високого тиску, вони автомийки, або «керхери» не менш важливі на присадибній ділянці. 

Звичайно, мити машину на власному дворі не варто, але використовувати цю «іграшку» можна і іншими способами. Вона відмінно відмиває від скошеної трави та бруду садові доріжки, з її допомогою можна очистити обшиті сайдингом стіни, полікарбонатну теплицю в кінці сезону, дах від листя, пилу та моху, сполоснути паркан. Як бачите, застосування цієї речі знайдеться практично у будь-якому будинку.

Садова гойдалка, або гамак

Приватна садиба — це місце не тільки для праці, а й для відпочинку. А що може бути приємніше, ніж у полуденну спеку розтягнутися в гамаку під розлогими деревами та насолодитися приємною книгою та свіжими ягодами?

Гамаки або садові гойдалки можуть бути встановлені практично скрізь, але краще вибирати для них видові точки, щоб не просто милуватися плодами своєї праці, а й планувати зміни.

Гамак для присадибної ділянки

Набір для обрізки кущів та дерев

Дерева, чагарники та багато видів квітів потребують регулярної обрізки. 

Усі садівники знають, що проводити її краще ідеально гострим інструментом, щоб не терзати гілки та не витрачати зайвих зусиль. Тому приємним подарунком для дачника стане гарний набір з невеликої ручної пилки (ножовки), кущоріза та секатора. 

Також до них можна додати пару гострих садових ножиць, які змінюють напрям лез і підходять для стрижки трави вздовж клумб чи доріжок.

Коптильня чи мангал

Шашлики на присадибній ділянці вже давно стали класикою літнього меню. Геть вогнища, складені з кількох цеглин прямо на землі, і старі погнуті шампури! З погляду естетики (і пожежної безпеки) набагато приємніше смажити м'ясо в гарному міцному мангалі на високих ніжках, до якого не доводиться нахилятися.

Ну а якщо у ваших друзів вже є мангал, подаруйте їм коптилку і вони зможуть урізноманітнити своє меню смачними копченими продуктами.

Хвойне дерево у великому горщику

Не перше десятиліття прихильники живих та штучних ялинок сперечаються, з'ясовуючи, що ж шкідливіше для екології. Відповіді на це питання у нас немає, але ми точно знаємо, що корисніше (і приємніше) — ялинка в горщику! Утім, це може бути і сосна, і туя, і будь-яка інша вічнозелена рослина.

Подаруйте деревце чи кущик з яскравими прикрасами на Новий рік, а навесні допоможіть пересадити в ґрунт та насолоджуйтесь багаторічним різдвяним деревом.

Електрокамін

Іноді літо й осінь бувають хмарними, прохолодними й дощовими, а атмосфера в домі стає не зовсім затишною. 

Додати в будинок тепла та гармонії можна за допомогою електрокаміна. Серед сучасних моделей є і прості стилізовані обігрівачі, і справжні витвори мистецтва з імітацією полум'я, звуків вогню та кам'яною кладкою.

Годівниця для птахів

Про користь залучення птахів на ділянку знають навіть недосвідчені садівники. Але годівниці з обрізаних пляшок чи фанери — це минуле століття. 

Тепер у продажу є чудові будиночки, які стануть не лише принадою для пернатих, а й елементом прикраси саду.

До речі, не дивуйтеся, якщо в такій годівниці залітатимуть не тільки горобці та синички, а й сойки, горлиці і навіть білки.

Дивіться також Годівничка для птахів своїми руками: 10 простих способів

Годівничка для птахів

Книга з ландшафтного дизайну чи добірка порад для саду, городу та клумби

Зимовими вечорами, коли всі земельні роботи вже закінчені, а до нових ще далеко, приємно мріяти та планувати покращення та зміни своєї ділянки. Але найчастіше дачникам не вистачає знань чи нових ідей у цій галузі, і вони заходять у глухий кут.

Розширити свій садовий кругозір та почерпнути нові ідеї допоможуть книги з ландшафтного дизайну. У книгарнях можна знайти чудові видання, які подарують отримувачу чимало приємних та корисних хвилин.

Подарункова карта в садовий або будівельний магазин

Що робити, якщо в людини вже все є, або, навпаки, поки що немає майже нічого, і ви не знаєте, за що хапатися? 

Придбайте у мережі садових чи будівельних магазинів подарунковий сертифікат на доступну вам суму та вручіть його. Це дозволить дачнику самому вибрати собі подарунок за смаком, а вас позбавить зайвого головного болю та сумнівів.

Садові меблі

Плетені садові крісла, легкі шезлонги, ковані лавки, ажурні столики та інші садові меблі також можуть стати гарним подарунком, якщо ви неодноразово бували на дачі того, кому вибираєте подарунок, і знаєте в якому стилі оформлені будинок та ділянка.

Пам'ятайте, що садові меблі повинні бути виготовлені зі стійких до погодних явищ матеріалів, легко переноситися з місця на місце, а на зиму забиратися в будинок, сарай або інше сухе приміщення.

Шпалера чи пергола (садово-паркова споруда)

Любителям мальовничих арок, живоплотів або квіткових каскадів може підійти шпалера, пергола або стелаж із скриньками для рослин. 

Вертикальне озеленення — не тільки один із найпопулярніших дизайнерських трендів в останні роки, а й відмінне вирішення проблеми невеликих ділянок. А доповнити свій подарунок ви можете насінням квітів або зелені, яке прикрасить собою обрану конструкцію.

Пергола для квітів у саду

Контейнери для квітів

Літніх квітів багато не буває, але де ж посадити їх, якщо заповітні 6 соток розподілені під цибулю, картоплю та сад? 

На допомогу прийдуть квіткові контейнери, горщики і підвісні кашпо, розставити які можна на ганку, веранді, сходах, під вікнами, уздовж садових доріжок, а то й зовсім переносити з місця на місце залежно від настрою.

Необов'язково контейнери мають бути строгих форм та кольорів. Пошукайте в магазинах або зробіть самі незвичайні горщики для квітів — вони відмінно прикрасять будь-яку ділянку.

Лійка для поливу

У господарстві лійка завжди знайде своє призначення. Навіть якщо у дачника чи городника є шланг, лійка не буде зайвою. Особливо якщо господиня дачі любить розводити квіти, висаджує клумби. Вибирайте прилад незвичайного дизайну, красиво оформлені яскраві лійки.

Набір розпушувачів для ґрунту

На клумбах і рядках регулярно потрібні інструменти для розпушування ґрунту, бажано з різними насадками. Якимись зручніше садити, іншими розпушувати, підрізати бур'яни, прокопувати канавки. 

Щоб всі роботи викликали мінімум незручностей, є спеціальні набори садового інструменту на всі випадки життя. У таких наборах може бути від 3 до 7 предметів і ціни на них досить адекватні, особливо зараз у зимовий період.

Запас рукавичок

Рукавички потрібні в саду та городі практично щодня — прополювання, розведення добрив, обрізування колючих гілок. Усі ці та багато інших робіт краще проводити із захищеними руками. 

Тому чудовим подарунком стане коробка, в яку упаковані 10-15 пар різних рукавичок. Наприклад, 2 пари товстих гумових до роботи з хімічними речовинами, одні жароміцні для багаття, 3-4 пари рукавичок з прогумованими пальцями, інші звичайні тканинні.

До речі, необов'язково купувати всі пари однакового кольору, навпаки, яскраві рукавички з принтами додадуть навіть тяжкій роботі в саду позитиву.

Зручне взуття для домашньої роботи 

Після дощу або під час поливу будь-який вихід на город закінчується миттям взуття, а то й ніг. 

Зручні капці або тканинні кеди за пару тижнів перетворюються на безформні ганчірочки, гумові чоботи натирають, а в усьому іншому виходити на город просто шкода. 

Щоб позбавити своїх близьких від болісної необхідності вибирати, яку пару взуття принести в жертву городу цього сезону, подаруйте їм спеціальне дачне взуття.

Більш менш відкриті калоші з тканинною внутрішньою поверхнею легко мити, вони не псуються і підходять для всіх видів городніх робіт.

Обприскувач

Боротьба з комахами, позакореневе підживлення, залучення запилювачів на ділянку — це робота для обприскувача. На жаль, не завжди якісні моделі часто ламаються і не витримують навіть одного сезону, тому новий ніколи не буде зайвим.

Щоб показати, як ви дбаєте про одержувача подарунка, додайте в комплект до оприскувача окуляри та респіратор, що захищають обличчя. Уже під час весняної обробки дерев ваш подарунок буде гідно оцінений.

Надувний басейн

Якщо водоймища поруч із присадибною ділянкою у ваших близьких або друзів немає чи добиратися до нього незручно, чудовим подарунком стане надувний басейн. 

Сучасні моделі продаються з фільтрами та кришками, тому вода в них довго не зацвітає. У літню спеку поринути у прохолодну воду після земляних робіт дуже приємно. Особливо такому подарунку потішаться сім'ї з дітьми.

Також як варіанти подарунків можна розглянути садовий пилосос, газонокосарку, мотоблок, зрошувальне приладдя, теплицю або парник, кошик для урожаю чи навіть маленьку портативну метеостанцію тощо.

Як бачите, ідей новорічного подарунку для городників та садівників є чимало, тож завжди можна вибрати хороший подарунок відповідно до вподобань та бюджету.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.