Як вибрати ялинку для новорічних свят

Новорічні свята мають свій особливий дух та енергетику. Історично складались певні тенденції, прикмети та атрибути, без яких святкування неможливі. Такою невід'ємною частиною новорічних свят є ялинка.

Відповідно, з'являється питання: «А яке ж дерево обрати до свят?». Справжнє чи штучне?  Можливо, ялинку в горщику? Чи взагалі виростимо вдома свою?. 

Насправді усі перелічені вище приклади мають беззаперечне право на існування, кожен може обирати на свій смак.

Розраховуєте на довгу перспективу — купуйте штучну, бажаєте приємного природнього хвойного запаху — натуральна для вас. 

Штучна ялинка

У випадку вибору штучної ялинки все простіше. У першу чергу, потрібно дізнатися у продавця про наявність сертифікату якості, який гарантуватиме безпеку такого виробу.

Потім обираємо її висоту. Ця характеристика більш особиста: залежить від кількості вільного місця в квартирі та бажанні прикрашати. Ну і врешті-решт, для найпалкіших прихильників екстраординарності, є можливість змінити традиційний колір. 

Штучна ялинка

Справжня ялинка: як правильно вибрати?

Існує думка, що через традицію ставити живу ялинку знищується багато гектарів лісу. Проте така точка зору є помилковою.

В Україні Держлісагенство займається спеціальним вирощуванням новорічних ялинок, які потім будуть вирубуватись та йти на продаж.

На місці старих дерев висадять нові. Ця процедура проводиться щорічно, а виручені за ялинки гроші йдуть на охорону лісів та догляд за ними.

Отож, з натуральною ялинкою маємо нюанси і найголовнішим є ліцензія. Існує так званий тіньовий «ялинковий ринок», де збувають незаконно вирубані у не призначених для цього місцях дерева, реалізують їх без спеціальних бирок та наклейок, та загалом проводять різні оборудки, аби будь-яким чином уникнути легального способу продажу дерев.

Усі легальні новорічні ялинки під час продажу маркуються етикетками або спеціальними бирками-стяжками. На них вказано індивідуальний номер і штрих-код дерева, який вноситься в Систему електронного обліку деревини.

Такі етикетки та бирки розриваються в разі спроби їх переклеїти, тому використати їх повторно неможливо. Водночас важливо, щоб ці засоби маркування були начеплені на дерева під час їхньої заготівлі, а не лежали в кишенях продавців. Лише в такому випадку маркування має сенс. Та все ж, індивідуальний код надає можливість перевірити походження ялинки в будь-який момент.

Бирка на ялинку

Як відрізнити спеціально вирощене дерево від браконьєрського

  • Продавці за вашим запитом мають видати квитанцію, надати дозвільні документи на вироблення та перевезення.
  • Усі дерева мусять бути промарковані бирками або етикетками. Кожній ялинці надають індивідуальний номер, який зазначено на штрих-коді. Ці дані заносяться до єдиної системи електронного обліку деревини.
  • Ви можете перевірити ці дані на спеціальному сайті або за допомогою додатку Ялинка.info. Якщо там немає інформації про вашу ялинку, то, швидше за все, її вирубали незаконно.

Сайт для перевірки ялинок

Народні лайфхаки для вибору якісної живої ялинки

  • Постукайте стовбуром ялинки по землі, якщо дерево свіже або нещодавно зрубане, голки не повинні обсипатися.
  • Колір дерева важливий, проте він залежить від виду, головне, щоб ялинка не була жовтою або бурою. Жива ялинка повинна мати однорідний зелений колір без жовтизни. Якщо ж є жовті голочки, це може бути ознакою, що ялинка несвіжа й обсиплеться до закінчення свят.
  • Коли купуєте живу ялинку, перевірте, щоб на стовбурі не було пошкоджень — отворів, не відставала кора. На ялинках можуть бути кліщі, тому треба її добре оглянути й перевірити чи немає слідів їх присутності. Уникайте покупки дерев із білими шишечками.
  • Поспішати з вибором новорічного дерева не варто. Найкраще купувати ялинку ближче до кінця місяця, щоб вона простояла як можна довше.
  • Якщо на вулиці досить холодно, не поспішайте заносити ялинку в квартиру. На дві-три години поставте її в прохолодне місце, наприклад, на закриту лоджію або в під'їзд, щоб дерево встигло адаптуватися до високої температури.

Якщо ж ви вирішили на цей рік використовувати живу ялинку, потрібно пам'ятати про ще одне важливе правило-обов'язок. Після свят обов’язково потрібно здати її до спеціальних пунктів утилізації, де ваше деревце перетворять у стружку для спалювання у твердопаливних котлах, як утеплювачі або добриво для насаджень, або ж вона піде на мульчування.

Також траплялись випадки, коли волонтери збирали непродані чи викинуті ялинки і знаходили їм пристосування, наприклад завозили їх в зоопарк «Межигір’я» на корм тваринам. Як бачите, варіантів багато, головне знати, що дії зроблені вами тягнуть за собою певні наслідки.

Ялинки в горщиках: як доглядати

Живі ялинки в горщиках – новорічний тренд останніх років. Вони не тільки дозволяють відчути хвойний аромат, який створить неймовірну атмосферу свята, а ще й не шкодять екології. Найпопулярнішими сортами з наявних на українському ринку є ялинка звичайна та ялиця. 

Щоб виростити таку ялинку, треба років п’ять. Спочатку дерево росте у ґрунті, а потім, коли воно досягає певного розміру, пересаджується у горщик, де близько трьох років зростає до потрібної висоти.

Порада — якщо хочете придбати дерево в горщику, звертайтесь до лісгоспу, там ялинки коштують значно дешевше, ніж у магазинах, та й якість їхня краща.

Блакитні ялинки в горщику

То все ж яку ялинку вибрати?

Як ви зрозуміли, однозначної відповіді на питання, яка ялинка краща, немає. З одного боку, штучна ялинка має низку переваг: ідеальна форма, купується не на один рік, з неї не сиплються колючі гілочки, її легко скласти та сховати до наступних свят.

Та й видається штучне деревце на перший погляд більш екологічним — воно роками прикрашає дім, зберігаючи життя справжнім ялинкам. Проте всі міфи вже розвіяні, жива ялинка має таке ж саме право не існування як і штучна. Та і будемо відверті самі з собою, приємний хвойний запах живої ялинки має щось своє, неповторне, можливо, навіть, звучить більш «по-новорічному». 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.