ТОП-10 найбільших сіл України

Існує визначення, що села України — найменші населені пункти, які є невід’ємною частиною адміністративно-територіального устрою України.

Усього станом на початок 2022 року в нашій країні існує 27 203 сіл. І, як виявилося, за кількістю населення деякі села значно переважають багато сучасних міст.

Наша команда Zemliak.com на основі даних Державного реєстру виборців склала рейтинг ТОП-10 найбільших сіл Україні за кількістю офіційно зареєстрованого дорослого населення.

Дивіться також Мертві села України: рейтинг регіонів за кількістю вимираючих сіл

Найбільші села України

1. Село Софіївська Борщагівка — 25 882 людини

Борщагівська сільська громада
Київська область

Софііївська Борщагівка — село в Україні в Бучанському районі Київської області. Розташоване у передмісті Києва, з яким розмежоване Кільцевою дорогою. На півночі межує з селом Петропавлівська Борщагівка, на заході — з селом Святопетрівське, на півдні — з містом Вишневе.

Село засноване у 1497 році. Назва походить від Софійського монастиря, якому це село належало. 

Багатоповерховий будинок у селі Софіївська Борщагівка

2. Село Петропавлівська Борщагівка — 12 386 людей

Борщагівська сільська громада
Київська область

Петропавлівська Борщагівка — село в передмісті Києва, на захід від Кільцевої дороги. На півдні межує з селом Софіївська Борщагівка, на заході з селом Чайки, на півночі — зі Святошинським лісом. Входить до складу Бучанського району Київської області.

3. Село Лиманка — 12 033 людини

Таїровська селищна громада
Одеська область

Лиманка (до 2016 року — Мізікевича) — село Таїровської селищної громади Одеського району Одеської області. Виникло об'єднанням радгоспів «Червоний Хутір» та «Ульянівка».

Нині до складу села входять багатоповерхові житлові масиви «Дружний» та «Райдужний», які межують із містом Одеса.

Ядро Лиманки становлять житлові масиви індивідуальної забудови як «Чер­воний Хутір», «Дайберг», «Ульянівка», «Чорномор­ка», «Чорноморка-2», «Совіньйон».

Вулиця в селі Лиманка

4. Село Костянтинівка — 9 316 людей

Костянтинівська сільська громада
Запорізька область

Костянтинівка — село в Україні у Мелітопольському районі Запорізької області. 

Засноване село в 1861 році державними селянами з с. Андріївки Бердянського повіту та селянами з Харківської, Полтавської та Воронезької губерній на місці ногайського аулу.

5. Село Нерубайське — 9 090 людей

Нерубайська сільська громада
Одеська область

Нерубайське — село в Україні, в Одеському районі Одеської області. Адміністративний центр громади. 

Слов'янська назва села має прозору форму: Нерубайське походить від не рубати. Відомо, що в давнину на території села, як і взагалі на берегах Хаджибейського лиману, мешкали українські козаки. 

6. Село Зимна Вода — 8 776 людей

Зимноводівська сільська громада
Львівська область

Зимна Вода (у 1946-1989 — Водяне) — село Львівського району Львівської області, яке межує із західною частиною обласного центру, а відстань до центру Львова складає 9 км.

У найдавніших згадках село було під назвою «Зимні Води». Пізніше в урядових та судових документах записано: «назва поселення Зимна Вода походить від річки Зимна Вода».

За давніми переказами, ця річка, котра бере початок в селі Скнилів, славилась холодною і чистою водою, що ніколи не замерзала взимку і не нагрівалася в час найгарячішого літа.

7. Село Крюківщина — 8 539 людей

Вишнева міська рада
Київська область

Крюківщина — село в Україні, у Бучанському районі Київської області. Село розташоване за 6 км від м. Київ та за 1 км від залізничної станції Вишневе.

Є декілька версій щодо походження назви села. Кажуть, за кріпацтва біля села через ліс, де водилося багато круків, проходив чумацький шлях. Тому, лаштуючись до відпочинку, чумаки передавали по ряду: «Зупинка в Круківщині». Звідси — Крюківщина.

Ще розповідають, що колись ці землі належали магнату Крюкову. Найочевидніше, що назва Кривківщина пов'язана із назвою річки Кривківка, яка тут протікала. А от коли відбулася трансформація назви із Кривківщина на Крюківщина, точно не встановлено.

8. Село Червона Слобода — 8 084 людини

Червонослобідська сільська громада
Черкаська область

Червона Слобода (до 1923 року Царська Слобода, до 1913 року Цесарська Слобода, до того Слобода, Секава) — село в Україні, у Черкаському районі Черкаської області, центр Червонослобідської сільської громади.

Розташоване на правому березі Дніпра і Кременчуцького водоймища, за 1,5 км на схід від районного і обласного центру.

База відпочинку в Червоній Слободі

9. Село Нові Петрівці — 7 749 людей

Петрівська сільська громада
Київська область

Нові Петрівці — село у Вишгородському районі Київської області. На території села розташована історична місцевість Межигір'я .

10. Село Святопетрівське — 7 324 людини

Білогородська сільська громада
Київська область

Святопетрівське (з 1928 до поч. 1930-х — хутір Куликівка; до 2016 року — Петрівське) — село в Україні, у Бучанському районі Київської області. 

Одне з наймолодших сіл Бучанського району, засноване у 1928-1929 роках. Його заснували селяни з Білогородки. Називалося село у ті роки хутір Куликівка. Таку назву йому дали тому, що в заростях навколо хутора водилося багато куликів.

(с) Катя Капустіна, Юлія Лисенко, Zemliak.com, 2022.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.