Місячний посівний календар на липень 2024

Липень — саме той місяць, коли городньо-садовий сезон у самому розпалі, і робіт на вашій ділянці безліч. Та й погодні нюанси треба враховувати. Як не пропустити нічого важливого на садовому, городному та квітковому напрямках?

Цього сезону погоду кидає в крайнощі, і вона дивує нас то тривалими дощами, то спекою, що довго не проходить. У зв'язку з цим необхідно скоригувати план дачних робіт на липень, орієнтуючись на метаморфози природи, які можуть не закінчитися і в другому місяці літа.

Фази Місяця у липні 2024 року

  • З 1 по 5 липня – спадаючий Місяць
  • 6 липня – новий Місяць, або Молодик
  • З 8 по 20 липня – зростаючий Місяць
  • 21 липня – повний Місяць, або Повня
  • З 22 по 31 липня – спадаючий Місяць

10 важливих справ у саду у липні

1. Проведіть обрізання плодових дерев. Це стосується яблуні, груші, сливи та черешні. Під час липневої обрізки видаляють вертикальні пагони у верхній частині крони, вовчкові пагони на скелетних гілках дерев, а також прикореневу поросль.

2. Внесіть добрива під ягідні чагарники. Особливо це важливо у дощову погоду, оскільки вода вимиває корисні речовини із ґрунту. Полуниця, малина, ожина, лохина, чорниця і жимолость, брусниця, журавлина, смородина, аґрус і виноград — усі ці культури потребують літніх підживлень.

3. Регламентуйте полив садових культур. У липні цього року порада виглядає саме так, оскільки синоптики обіцяють нам сильну літню спеку в перервах між дощами. Зважайте на ці моменти при розрахунку поливів.

Якщо у вашому регіоні дощ не зупиняється, жодних додаткових поливів ягідним чагарникам не знадобиться. Якщо ж у липні встановилася аномальна спека, а останній дощ пройшов «сто років тому» (у деяких районах у липні прогнозують і такий поворот подій), то раз на два тижні полийте ягідні чагарники з розрахунку 10-20 л води на кожен молодий кущ та 30-40 л – на дорослий. З деякими плодовими деревами справи і того складніше.

Так, якщо черешня вже "відстрілялася" і зайва волога їй ні до чого, то яблуню, що потребує вологи, доведеться підпоювати регулярно, якщо за вас цього не зробить дощ. Для 3-5-річного дерева з періодичністю раз на два тижні потрібно 50-80 л води, для 7-10-річного дерева — 120-150 л води, для дерева віком від 12-15 років — до 30 відер.

4. Приділіть час полуниці. У липні закінчиться збирання врожаю ягід, і після завершення плодоношення полуницю потрібно підготувати до відпочинку. Для цього видаліть старе листя та вуса (якщо, звичайно, не збираєтеся використовувати останні для розмноження цієї культури) і обов'язково пропушіть землю навколо кущиків. Якщо ягідник на щось хворів, обробіть його сильнодіючими препаратами за інструкцією.

5. Підживіть садові дерева. У період формування бруньок врожаю майбутнього року рослини особливо потребують підгодівлі. А щоб вони швидше засвоїли поживні речовини, краще удобрювати їх по листі комплексними добривами в концентрації вдвічі нижче, ніж зазначено в інструкції.

6. Вчасно збирайте ягоди з кущів. Не чекайте моменту, поки дари вашого саду перезріють або потраплять у дзьоб завжди готовим до трапези птахам. Пам'ятайте, що ягоди, що підгнили або потріскалися, годяться не для варення і компоту, а скоріше для компосту.

7. Займіться заготовками на зиму. Полуниця, черешня, аґрус, чорна та червона смородина — ось найпопулярніший список того, що у липні зазвичай збирають із чагарників та відправляють у льох у вигляді консервації. Наприклад, садову суницю можна швидко приготувати, використовуючи рецепт "п'ятихвилинки". І не забудьте заглянути в ліс: у липні там вже назріває її дика "сестра", а також інша, не менш корисна ягода — чорниця.

8. Проведіть щеплення дерев. Заздалегідь підготуйте все необхідне: купіть спеціальну пасту та обв'язувальний матеріал, заточіть спеціальний ніж. За кілька днів до щеплення обробіть ґрунт навколо штамбів і прополіть бур'яни. Проводити літнє щеплення найкраще методом окулірування вічком. Цей спосіб відносно легкий і дозволяє досягти непоганих результатів.

9. Обробіть рослини проти хвороб та шкідників. У вологу погоду інфекції особливо активізуються. Щоб вони не захопили весь сад, подбайте про своєчасну профілактику. Оскільки при дозріванні майбутнього врожаю застосовувати сильні хімічні засоби є небезпечним, скористайтеся біологічними. Так, у боротьбі з грибковими захворюваннями вашим садовим культурам допоможуть перевірені фунгіциди.Якщо не довіряєте і цим засобам, скористайтеся народними.

10. Зберіть насіння кісточкових культур. Це необхідно для заготівлі підщеп. Вийміть насіння вишні, черешні, аличі та інших кісточкових культур із повністю дозрілих плодів, потім ретельно промийте їх і просушіть.

10 важливих справ на городі у липні

1. Зберіть перший урожай овочів. Ранньостиглі сорти картоплі та білокачанної капусти вже можна збирати. І якщо з картоплею все зрозуміло, то капусту-скороспілку теж краще довго не зберігати, а вжити якнайшвидше, додаючи в салати та інші страви. Переважно збирати врожай у суху погоду — тому спланувати його збирання вам доведеться заздалегідь.

2. Посійте сидерати. Це необхідно для того, щоб поле відпочило після більш вимогливих до поживності ґрунту капусти та картоплі. Наприклад, це можуть бути бобові — горох, боби, квасоля, соя, сочевиця, нут та інші види сидератів.

3. Захистіть картоплю від колорадського жука. Той "другий хліб", який поки що залишається в полі, потребує захисту від щорічного непроханого візитера. Дочекайтеся сухої погоди без вітру та обприскуйте рослини біологічними засобами чи спеціальними інсектицидами. Можна використовувати й інші засоби боротьби з колорадським жуком – як хімічні, і народні.

4. Обробіть городні культури проти хвороб та шкідників. Крім картоплі, профілактичних заходів також потребують капуста, цибуля, часник та інші городні рослини. У боротьбі з напастями допоможуть фунгіциди, інсектициди, а також народні засоби — тютюн, лушпиння цибулі, деревна зола та інші.

5. Регламентуйте полив. Аналогічна порада діє і щодо городніх культур. У дощову погоду їх не поливають, а при настанні спеки оцінюють стан ґрунту. Якщо він сухий і розсипається в руках, то рослини потребують поливу.

6. Пасинкуйте томати. Робіть це в момент, коли бічні пагони виростуть до 3-5 см. При обламуванні пасинків залишайте стовбчики 2-3 см: так нові пасинки на цьому ж місці вже не з'являться.

7. Підживіть овочі. На етапі плодоношення вони менше потребують азоту, набагато більше — фосфору і калію. Але в різних городніх культур потреби корисних речовин відрізняються. Наприклад, томати удобрюють зовсім не так, як огірки у теплиці чи відкритому ґрунті. А ще рослинам улітку іноді не вистачає мікродобрив.

8. Спостерігайте мікроклімат у теплиці. У теплу погоду влітку двері в теплицю краще тримати відчиненими до самого вечора, а якщо температура повітря вночі не опускається нижче 15°С, то й у темний час доби теплицю не закривають.

Трохи складніші справи в спеку. Рослинам у закритому ґрунті і без того спекотно, і для того, щоб зберегти їх міцними та здоровими, потрібно вберегти їх від впливу високої температури. Наприклад, розставити усередині теплиць цебра з водою. Є й інші методи.

9. У дощову погоду розпушуйте рослини. Це допоможе їм впоратися з підвищеною вологістю ґрунту під час затяжних дощів, забезпечивши надходження повітря до кореневої системи. Акуратним розпушуванням ви допоможете «вершкам» та «корінцям» зберегти врожай.

10. Приступайте до консервації. Для того, щоб у серпні на вас відразу не навалився весь обсяг консервування цього сезону, заповнюйте свій льох чи підвал заготовками поступово. У липні вже можна починати консервувати огірки, ранні сорти томатів, а також деякі види асорті.

10 важливих справ у квітнику у липні

1. Обробіть рослини від хвороб та шкідників. Для того, щоб дощова погода не встигла спровокувати появу борошнистої роси, сірої гнилі та плямистостей, проведіть профілактичну обробку одним із системних фунгіцидів за інструкцією. Проти шкідників обприскуйте рослини універсальним інсектицидом за інструкцією.

Якщо в цей момент рослина цвіте, подбайте про те, щоб cсклад не потрапляв на бутони (наприклад, надягніть на них поліетиленові пакети). Для власної безпеки працюйте в рукавичках і масці (особливо якщо засіб має сильний специфічний запах). Якщо не любите використовувати хімію, обійдіться народними засобами.

Троянда флорібунда Orange Sensation

2. Подбайте про рододендрони. Якщо до середини літа рослини помітно пожовкли, перевірте рН ґрунту. Якщо показник перевищив позначку 5 балів, то рододендрони страждають від зниження рівня кислотності, який можна скоригувати за допомогою оцту, щавлевої або яблучної кислоти. Одночасно із внесенням у ґрунт цих речовин акуратно подрихлите її – цю ж опцію потрібно робити і відразу після поливу.

3. Займіться хризантемами та цибулинними. Використовуючи метод прищипки, видаліть у дрібноквіткових хризантем верхівки пагонів — тим самим ви допоможете їм цвісти пишніше. У ранньоквітучих хризантем видаліть пазушні пагони - внаслідок цього їх центральні суцвіття виростуть великими. Викопайте цибулинні – гіацинти, крокуси, мускарі, проліски та тюльпани, а якщо з моменту посадки нарцисів минуло близько 5 років, то ще й їх.

4. Підгортайте квіти, які цього потребують. Деякі жителі вашого квітника мають поверхневу кореневу систему, а тому періодично потребують привалювання вологої дрібнокомкуватої землі до нижніх частин. Це, зокрема, астильба, гейхера гібридна, родіола рожева та лілейники. А ось для жоржин і айстри китайської підгортання важливе з іншої причини - для формування додаткових коренів.

5. Упорядкуйте об'ємні рослини. Високорослим екземплярам забезпечте опору. Здатні вимахати на все ваше зростання хризантеми, гладіолуси, жоржини, дельфініуми і лілії навіть без допомоги сильного вітру ризикують нахилитися або зовсім зламатися. Для того, щоб цього не сталося, підв'яжіть їх до кілочків. Оцініть стан ірисів: якщо в них розрослися кореневища (у сортових рослин цього виду таке трапляється приблизно через п'ять років після посадки), розділіть і розсадіть їх, щоб вони не відвоювали всю площу скромніших сусідів по квітнику.

6. Підживіть квіти. У калійних і фосфорних добривах під час цвітіння особливо потребують астильби, жоржини, жимолість, клематіси, лілії, лілейники, троянди та ехінацеї. Додаткові корисні речовини не завадять астрам, гладіолусам і хризантемам, що знаходяться в «бойовій готовності».

7. Доглядайте рослини в горщиках і кашпо. В окремих регіонах другий місяць літа обіцяє бути не дуже дощовим і водночас спекотним. Приділяйте пильну увагу декоративним кольорам. Вони потребують затінення від палючого сонця, а ґрунт повинен залишатися помірно вологим. У відцвілих рослин, у тому числі садових, вчасно видаляйте відцвілі бутони.

8. Подбайте про газон. Укорочувати траву потрібно приблизно на третину і при цьому не допускати її відростання більше, ніж до 8 см. У липні на газон чекає друге (або вже третє) підживлення. Здійснити її можна як за допомогою спеціальних добрив «для газону», так і змішавши 15-20 г сечовини та 15 г сірчанокислого калію для кожного «квадрату» вашого зеленого лугу.

9. Зверніть увагу землі під багаторічниками. Мульчування врятує ці рослини від зростання бур'янів, а щільний шар матеріалу, який ви для цього оберете (кора, тріска, тирса, солома), затримуватиме дощову воду і не дасть пересохнути ґрунту.

10. Налаштуйте кількість бутонів на квітах. Для того щоб рослини не витрачали своїх резервів марно, видаляйте суцвіття, які «повісили ніс» і починають відцвітати: зайві сили, які на них витратить рослина, їм уже не надто допоможуть. Краще якщо ці сили будуть спрямовані на формування нових квіток. А в деяких випадках це ще й запобіжить самосіву.


Ось основний список робіт, якими потрібно обов'язково зайнятися на ділянці у липні. Але й відпочивати не забувайте, щоб не асоціювати дачу виключно з каторжною працею.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.