На Полтавщині показали наслідки нічних травневих морозів

По всій Полтавщині 10 травня 2024 року спостерігалися заморозки. Вночі температура повітря дійшла до мінус 5°С. 

Як наслідок — селяни втратили частину розсади на сільськогосподарських угіддях. повідомляє Суспільне.

Як і по всіх регіонах, де фіксували мінусову температуру, на угіддях постраждала картопля. Квітневе тепло дозволило висадити рано картоплю, яка добре зійшла, але травень втрутився в процес приморозками.

«Померзла та, що була на протязі, а та, що під деревом трішки збереглася. Під деревом затишок і виноград той, що на відкритому просторі замерз повністю кущ, а той, що під деревом, трішки примерз», — розповіла місцева жителька Ніна Мирна. 

За словами Володимира Гангури, завідувача кафедри рослинництва аграрного університету, такі погодні явища позначаються на відставанні у рості і розвитку культур, зокрема, таких як кукурудза, соняшник, соя і овочеві культури — томати, перець, баштанні.

Актуально: Знавці назвали засоби порятунку для городу та саду після приморозків

Що стосується пошкоджених посівів, то, звичайно, доведеться або пересівати, або пересаджувати. Що стосується картоплі, то, звичайно, що це мінус, бо рослини уже пошкоджені, але при настанні стабільного тепла картопля відновить свою втрачену листостеблову масу і це далі не матиме ніяких негативних наслідків

«Що стосується того, чи висаджувати розсаду томатів, перцю, баклажанів зараз чи ні, я би рекомендував утриматися до настання стабільного тепла, яке очікується після 16 травня»,  — додав Володимир Гангур.

Як показують синоптичні дані, прохолодна погода триватиме ще й у другій половині травня. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.