Юрособам відкрили доступ до купівлі сільгоспземель

З 1 січня 2024 року відповідно до чинного законодавства скасовується мораторій на купівлю земель сільськогосподарського призначення юридичними особами-резидентами. 

Запуск другого етапу ринку землі передбачає збільшення обмеження максимального обсягу землі у власності фізичних або юридичних осіб до 10 тисяч га. 

Про це повідомляє пресслужба системи Прозорро.Продажі.

«За законом юридичні особи мають бути створені і зареєстровані в Україні, а їхніми акціонерами й членами є лише громадяни України та/або держава, територіальні громади», — зазначають експерти.

Водночас юридичні особи можуть брати участь в онлайн-аукціонах з продажу арештованих земель сільськогосподарського призначення, які реалізовують приватні та державні виконавці через електронну торгову систему Прозорро.Продажі. 

Також з 1 січня 2024 року юрособи можуть конкурувати на торгах і в разі перемоги купувати ділянки сільгосппризначення, що продаються в системі приватними землевласниками. 

Станом на початок січня 2024 року в державній системі Прозорро.Продажі оголошено понад 800 онлайн-аукціонів з продажу сільськогосподарських земель площею понад 73 тисячі га. Загальна стартова сума цих ділянок складає понад 204 мільйонів гривень. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.