Експерти уточнили деякі моменти щодо переважного права купівлі земельної ділянки

У першу чергу переважне право на придбання сільгоспземлі має особа, яка має спеціальний дозвіл на видобування корисних копалин загальнодержавного значення, а вже у другу чергу таке право має орендар.

Про це розповідає Земельний фонд України.

Відповідно до ч.5 ст. 130-1 Земельного кодексу України передача переважного права купівлі земельної ділянки с/г призначення здійснюється за письмовим договором між суб’єктом переважного права та особою, якій передається таке право.

«Оскільки до 2024 року існують обмеження на придбання земельних ділянок юридичними особами, якими є більшість орендарів, то існує можливість передати своє переважне право фізичній особі, яка є громадянином України», — зазначила земельний експерт Анна Гладун.

Переважне право купівлі земельної ділянки с/г призначення, передане іншій особі, підлягає державній реєстрації в порядку, передбаченому для державної реєстрації обтяжень речових прав на земельні ділянки.

«Про передачу переважного права купівлі земельної ділянки орендар зобов’язаний письмово повідомити власника земельної ділянки протягом трьох робочих днів з дня державної реєстрації переходу такого права.  

Повідомлення здійснюється цінним листом з описом вкладень та повідомленням про вручення або особисто під розписку», — каже експерт.

Передача переважного права купівлі земельної ділянки призначення може бути здійснена до або після державної реєстрації наміру власника земельної ділянки щодо її продажу.

Передача переважного права купівлі земельної ділянки, виставленої на земельні торги, допускається не пізніш як за п’ять робочих днів до моменту початку таких торгів.

До особи, якій передано переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення, переходять усі права та обов’язки попереднього суб’єкта такого права за правовідносинами, пов’язаними з реалізацією такого права.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.