Громади щороку втрачають понад 2 млрд грн надходжень від землі

Через надання земель у постійне користування на пільгових умовах бюджет громад недоотримує значні кошти. 

Ідеться про 12%, тобто 2,4 млрд грн щорічних надходжень до місцевих бюджетів. Наразі це близько 199 млн грн на рік. Ці кошти — це відбудова, укриття, нові школи та лікарні, вуличне освітлення. 

Про це зазначив Денис Башлик, заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

На думку посадовця, законопроєкт №7588 трансформує це питання. 

Завдяки його ухваленню очікуються:

  • встановлення організаційно-правового механізму перетворення державних підприємств, у постійному користуванні яких перебувають аграрні земельні ділянки, на акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, 100% часток у статутному капіталі яких належать державі
  • залишення підприємствам вищих навчальних закладів не більше 100 га для наукових цілей
  • після перетворення — надання можливості переоформити постійне користування на право оренди на 50 років з платою не менше 12% від нормативно-грошової оцінки.

Як повідомляється, У країні понад 700 тис га аграрних земель перебувають у постійному користуванні. 

«Як результат, у майбутньому ми отримаємо збільшення доходів місцевих бюджетів, прозоре використання земель аграрного призначення державної власності, ефективне сільськогосподарське виробництво», — повідомив Башлик.

Зазначається,вВлада вже встановила необхідні законодавчі запобіжники щодо детінізації приватних земель, залишилося тільки зробити ті самі кроки щодо державних земель.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.