Фермери тепер можуть зареєструвати в ДАР власні землі

У кабінеті аграрія ДАР додано новий розділ Фермерське господарство, де представник ФГ юридичної особи або ФОП — засновник сімейного фермерського господарства може відправити заявку на приєднання до кабінету ФГ земельних ділянок від громадян України членів або засновників фермерського господарства.

Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Приєднання ділянок відбувається за таким алгоритмом:

  • Представник ФГ як юридичної особи або ФОП — засновник СФГ скеровують через ДАР запит на приєднання відповідних земельних ділянок до фізичних осіб, вказавши ІПН громадянина, ділянки від якого він хоче приєднати до кабінету ФГ, а також додавши документи, що підтверджують право користування цими ділянками — Статут або Договір про створення фермерського господарства
  • Другий крок — підтвердження у кабінеті ДАР запиту на боці фізичної особи, яка має на праві власності або користування запитувану земельну ділянку. Обов’язковою умовою є наявність у ДАР прикріплених до ділянки документів, що підтверджують речове право
  • Останній крок — затвердження заявки на боці представника ФГ як юридичної особи або ФОПа - засновника СФГ. Після цього ділянки громадян України стають частиною земельного банку ФГ /СФГ у ДАР. Вони враховуються під час обчислення загальної площі землі в користуванні, а також можуть брати участь у програмах підтримки.

Як зауважив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Денис Башлик, для категорії ФГ така функція була чи не найбільш очікуваною та затребуваною. З огляду на це, Мінагрополітики завдяки підтримці Світового банку та ЄС змогло побудувати та реалізувати цей унікальний інструмент у ДАР.

«За потреби заявка на приєднання земельних ділянок до кабінету ФГ/СФГ може редагуватись, а також може бути анульованою за згодою обох сторін. Однак, з моменту подання заявки на підтримку і до моменту завершення її розгляду, зміна статусу таких ділянок неможлива. До того ж одна ділянка може бути подана на підтримку в межах однієї програми лише один раз», — додали у міністерстві.

Новий функціонал, який запроваджений в Державному аграрному реєстрі (ДАР), дозволить українським фермерським господарствам (ФГ) отримувати допомогу на усі землі у власному складі, зокрема і ті, що належать громадянам — членам ФГ на праві власності або користування. Про це 18 липня повідомила пресслужба Мінагрополітики України.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.