У селах Закарпаття пустують сінокоси

Наразі одна із важливих проблем, актуальних у селах громади на Закарпатті — це сінокісся. Багато земельних угідь зараз на селах перебуває в занедбаному стані. Люди не косять, відзначають господарі, бо не має кому, та і худоби на селах не залишилось. То ж і косити немає для кого.

Про це Zemliak.com стало відомо з видання Голос Карпат.

«Пустують величезні ділянки з травою. Люди позалишали паї. Худоби немає, всі поздавали, бо корми дорогі, обходити важко, випасати також. Старі не берують, молоді не хотять, лем готове щоб їм подавали. Раніше люди бились на тих паях, набирали собі багато ділянок, а зараз нікому вони не потрібні. Отак і пустують та заростають…. У мене залишилась корова, тож сіно потрібно заготовляти. Мучусь сама, хвора мати у хаті, син на війні, чоловік інвалід. Важко дається таке випробування життям, а війна допікає ще більше із кожним днем. А де подітись, кому жалітись, що така доля? Нині усім нам не легко. Сама кошу біля хати ручною косою помалу. Соток багато. До важкої роботи я звикла», — розповідає місцева жителька Мар'яна.

Зазначається, проблема із сінокіссям в останні роки набуває масштабів. В останні роки худоби на селах істотно поменшало. У Тур'я-Реметі, що на Перечинщині, на одній з вулиць, де раніше в обійстях селян було до 30 корів, залишилась одна корова, кажуть господарі. Сумний факт, але це правда, що змушує бити на сполох. 

«Через відсутність худоби на селах люди масово залишають масштабні сінокісні гектари. Сумним є і те, що дедалі частіше люди спалюють тоннами скошене сіно прямо на нивах, чи поряд з обійстями. Інколи спалюють сіно прямо в копицях», — кажуть місцеві.

Невтішною наразі із сінокіссям є й ситуація на Перечинщині, де залишилось багато нескошених сінокісних угідь. У гірських селах області теж ця проблема наразі одна з актуальних й навіть знаходить своє обговорення у соціальних мережах.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.